Werktuigenvereniging CVEL Schouwen-Duiveland heeft dit jaar ter vervanging van de vorige Holmer rooier een nieuwe Holmer T430 bietenrooier aangeschaft. Deze wordt ingezet nu om de knollen van Van der Wekken te rooien. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Knolselderij nog voor de vorst de grond uit

Maatschap Van der Wekken-Boer uit het Zeeuwse Nieuwerkerk laat werktuigenvereniging CVEL Schouwen-Duiveland voor de vorst invalt knolselderij rooien.

ZZP'er Wilco Kloet rijdt ontspannen maar nauwgezet de knolselderijknollen uit de natte bodem.

Voor een gelijkmatige druk op de bodem gaat de rooier tijdens het werk in hondengang. Op deze doordrenkte bodem is dat zeker geen luxe.

Zo blijft de bodem achter nadat de rooier zijn werk heeft gedaan.

Bij deze rooier komen de knollen, of de suikerbieten, meteen na het oprooien op een axiaalset en daarna op de zonnen.

De bunker vult zich geleidelijk met mooie knollen voor de versmarkt.

De loofpruik is nog dicht. Bij een eerste vorst valt de loofpruik open en bij een volgende vorst van betekenis zal de knol via de openliggende loofpruik vorstschade oplopen. Dat is zeker voor de versmarkt ongewenst.

Naar en naast het 7,5 hectare grote perceel ligt een pad waar de vrachtcombinatie niet vanaf gaat. Dit pad is flink modderig maar een voordeel is dat er op het laatste stuk naar de openbare weg veel water staat zodat de banden schoon de weg op gaan.

Bij elke omgang wordt voldoende gerooid voor een volle wagenvracht zodat de rooier niet ver hoeft te rijden om de bunker te lossen.

De knollen gaan naar het bedrijf om daar ingeschuurd te worden. Andries van der Wekken controleert de knollen op de band terwijl hij wacht tot de kieper leeg is.

De knolselderij is nog niet verkocht, maar zit nu wel veilig achter de planken.

Beheer
WP Admin