Foto: Peter Roek AlgemeenCommentaar

‘Klimaatopgave onverkort groot’

Echte ambitie in klimaat kun je dit nieuwe kabinet niet verwijten. De coalitie houdt zich aan bestaande internationale afspraken: klimaatneutraal in 2050. Daar blijft het bij. En dat is al pittig, zo blijkt uit het gisteren gepubliceerde rapport De lucht klaren? van de Wetenschappelijke Klimaatraad.

De temperatuur gaat waarschijnlijk harder stijgen dan 1,5 graad. Daarom moet behalve een lagere CO2-uitstoot ook kooldioxide uit de lucht gehaald worden. Met een schuin oog wordt dan naar de landbouw gekeken. Landbouwgrond kan koolstof opslaan. Net als bomen. Maar het is tijdelijk, werpt de klimaatraad tegen. Bomen worden op den duur gekapt. Met droogte komt ook de CO2 uit de bodem. Opslag in ondergrondse gasvelden of binding aan gesteenten is beter, maar niet eenvoudig.

De vraag stellen is haar beantwoorden

We moeten dus vooral minder uitstoten. En daar ligt meteen de link met het rapport van dat andere adviesorgaan, Planbureau voor de Leefomgeving. Dit bureau stelde in april dat krimp van de veestapel onvermijdelijk is. Nu nog stoot de landbouw jaarlijks 23 miljoen ton broeikasgassen uit (15% van het totaal). Dat moet terug naar 9 miljoen tot 12 miljoen ton in 2050.

Een lastige boodschap dus aan het adres van de BBB-bewindslieden Femke Wiersma en Jean Rummenie. Met de PVV-collega’s staan zij tegenover VVD en NSC, die niet willen tornen aan de klimaatdoelen. De vraag is dan ook wat de coalitie doet met het advies van de klimaatraad om in Europa het initiatief te nemen om CO2 te verwijderen en uitstoters nu al te laten betalen voor de toekomstige kosten voor het verminderen van temperatuuroverschrijding.

De vraag stellen is haar beantwoorden: op de stapel.

Reacties

  1. Tjonge Jan, dat zijn nogal plannen! Maar waar iedereen hier juist heel nieuwsgierig naar is is het CO2 gehalte waar naartoe gewerkt moet worden om de aarde te redden.

Beheer
WP Admin