Uien in de bewaring. - Foto: Input Output Fotografie AkkerbouwNieuws

Kleinere export uien door minder Afrikaanse vraag

De weekexport van uien zakt in de tweede week van januari naar 20.156 ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau.

In week 1 werden nog ruim 30.500 ton uien afgezet, maar dat volume wordt niet vastgehouden. Het verschil tussen afzetweek 1 en 2 zit in het volume dat naar Senegal is gegaan.

In week 1 ontving Senegal 16.244 ton uien en een week later was dat 6.687 ton. Waarschijnlijk zal komende afzetweek 3 de uienexport hoger uitkomen dan in week 2, omdat er nog een boot is uitgevaren.

De afzet naar Ivoorkust is sinds eind december ook afgezwakt. De uienafzet ligt vanaf week 52 2022 grofweg tussen 1.200 en 1.700 ton, waar de gemiddelde weekexport in de eerste helft van het afzetseizoen op ruim 4.500 ton ligt.

Afname export uien naar Afrika

Elk jaar nemen verschillende Afrikaanse landen in het nieuwe jaar minder uien af, omdat ze overgaan op eigen teelt. Ook remt het hoge prijsniveau dit seizoen de afzet.

Voor een deel nemen Europese landen het stokje over, maar heel groot zijn de afzetvolumes nog niet. Groot-Brittannië en België zijn de belangrijkste afnemers in de eerste weken van het nieuwe jaar. Verder trekt ook de vraag vanuit Spanje aan. En Duitsland heeft tot dusver dit seizoen meer uien afgenomen dan de voorgaande seizoenen. In totaal zijn dit seizoen tot en met week 2 815.509 ton Nederlandse uien naar 124 verschillende landen gegaan.

Beheer
WP Admin