Haaksbergen, mts ten Vregelaar nieuwe ligboxenstal met fullwood robot.
fotgrafie Hans Prinsen RundveeFoto

Klaar voor de toekomst met fraaie melkveestal

Maatschap ten Vregelaar in het Twentse Haaksbergen bouwde begin dit jaar nieuw voor 75 melkkoeien. Automatisering speelde een grote rol. Vrijdag 1 december is er een open dag.

 • Jan (56), Elvira (55) en opvolger Roel (22) ten Vregelaar zitten in maatschap in Haaksbergen (Overijssel). Die heeft een veebedrijf met 68 melkkoeien, 45 stuks jongvee en 35 hectare land. De maatschap nam in mei een 0+3-stal voor 75 melkkoeien in gebruik. - Foto's: Hans Prinsen

  Jan (56), Elvira (55) en opvolger Roel (22) ten Vregelaar zitten in maatschap in Haaksbergen (Overijssel). Die heeft een veebedrijf met 68 melkkoeien, 45 stuks jongvee en 35 hectare land. De maatschap nam in mei een 0+3-stal voor 75 melkkoeien in gebruik. – Foto’s: Hans Prinsen

 • De maatschap zette sterk in op automatisering. Het maakte de stal met deze schaalgrootte niet goedkoop: €7.000 per plaats. Maar de maatschap wil 40 jaar vooruit met deze stal. In de oude stal voor 54 melkkoeien was al flinke overbezetting.

  De maatschap zette sterk in op automatisering. Het maakte de stal met deze schaalgrootte niet goedkoop: €7.000 per plaats. Maar de maatschap wil 40 jaar vooruit met deze stal. In de oude stal voor 54 melkkoeien was al flinke overbezetting.

 • Het fosfaatreductieplan had ook voor dit bedrijf gevolgen. Dit voorjaar gingen er 3 melkkoeien en 4 kalveren weg. De stal helemaal volzetten zit er voorlopig niet in. Maar groei is ook geen doel op zich voor Ten Vregelaar.

  Het fosfaatreductieplan had ook voor dit bedrijf gevolgen. Dit voorjaar gingen er 3 melkkoeien en 4 kalveren weg. De stal helemaal volzetten zit er voorlopig niet in. Maar groei is ook geen doel op zich voor Ten Vregelaar.

 • Een fraai overzicht in de lichte stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Lucht en licht zijn er ruim voldoende. Er heerst een fris klimaat. De koeien staan in één groep, het koeverkeer is volledig vrij (tot aan de voorselectie).

  Een fraai overzicht in de lichte stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Lucht en licht zijn er ruim voldoende. Er heerst een fris klimaat. De koeien staan in één groep, het koeverkeer is volledig vrij (tot aan de voorselectie).

 • Melken gebeurt met een Fullwood M2-melkrobot; een solide systeem dat perfect bij deze bedrijfsgrootte past, stelt Ten Vregelaar, voor wie het arbeidsgemak een uitkomst is. De box heeft twee voor- en twee achterdeuren. Beweiden is zo vlot mogelijk.

  Melken gebeurt met een Fullwood M2-melkrobot; een solide systeem dat perfect bij deze bedrijfsgrootte past, stelt Ten Vregelaar, voor wie het arbeidsgemak een uitkomst is. De box heeft twee voor- en twee achterdeuren. Beweiden is zo vlot mogelijk.

 • De robotarm is elektrisch en werkt niet met luchtcilinders. Het beperkte geluid zorgt voor minder stress voor de koeien. Het aantal melkingen bedraagt 2,5 per dag. Dat kan nog beter. Er zit ook vet-, eiwit- en lactosemeting op de melkrobot.

  De robotarm is elektrisch en werkt niet met luchtcilinders. Het beperkte geluid zorgt voor minder stress voor de koeien. Het aantal melkingen bedraagt 2,5 per dag. Dat kan nog beter. Er zit ook vet-, eiwit- en lactosemeting op de melkrobot.

 • De plek waar de oude 2x4-visgraatmelkstal uit 1977 stond. De pure melktijd was hier bijna 2 uur voor nog geen 70 koeien. De vooruitgang is enorm. Roel wilde als opvolger meer tijd hebben voor zijn werk buiten de deur en ook flexibeler kunnen zijn.

  De plek waar de oude 2×4-visgraatmelkstal uit 1977 stond. De pure melktijd was hier bijna 2 uur voor nog geen 70 koeien. De vooruitgang is enorm. Roel wilde als opvolger meer tijd hebben voor zijn werk buiten de deur en ook flexibeler kunnen zijn.

 • Ten Vregelaar koos voor een opvallend diepe put achter de melkrobot. De diepte is liefst 1 meter. Zo kan hij overal goed bij en kan hij altijd met een rechte rug werken.

  Ten Vregelaar koos voor een opvallend diepe put achter de melkrobot. De diepte is liefst 1 meter. Zo kan hij overal goed bij en kan hij altijd met een rechte rug werken.

 • Een ventilator boven de melkrobot moet de vliegen weghouden. Zo blijft de koe mooi rustig staan tijdens het melken.

 • Ten Vregelaar koos voor automatische separatie. De koeien gaan eerst via deze poortjes door de voorselectie. Dat gaat tot nu toe vrij soepel omdat de dieren altijd recht voor de poortjes staan. Achter de voorselectie bevindt zich een wachtruimte.

  Ten Vregelaar koos voor automatische separatie. De koeien gaan eerst via deze poortjes door de voorselectie. Dat gaat tot nu toe vrij soepel omdat de dieren altijd recht voor de poortjes staan. Achter de voorselectie bevindt zich een wachtruimte.

 • De route in beeld. De koe staat in de wachtruimte die plaats biedt aan 10 dieren. Vervolgens lopen koeien door de melkrobot en worden ze via het hekwerk achterin teruggeleid naar dezelfde selectiepoort waardoor ze binnenkwamen.

 • Dat is deze 3-wegselectiepoort. De koeien hebben 3 opties: terug de stal in, naar een separatieruimte of opnieuw naar de wachtruimte als er een foute melking is geweest.

 • Dit is de separatieruimte. Die telt 4 ligboxen. Er is ook een klauwbekapbox in een vaste opstelling. Ten Vregelaar kan binnen 1 minuut alleen een koe in de bekapbox krijgen.

  Dit is de separatieruimte. Die telt 4 ligboxen. Er is ook een klauwbekapbox in een vaste opstelling. Ten Vregelaar kan binnen 1 minuut alleen een koe in de bekapbox krijgen.

 • Roel ten Vregelaar zette ook sterk in op automatisering omdat hij veel buiten de deur werkt. Hij heeft een handels- en dienstenonderneming in klauwbekapboxen.

  Roel ten Vregelaar zette ook sterk in op automatisering omdat hij veel buiten de deur werkt. Hij heeft een handels- en dienstenonderneming in klauwbekapboxen.

 • De separatie naar het strohok gebeurt wel handmatig, zoals Jan ten Vregelaar hier laat zien. Alle zorggroepen bevinden zich overigens voorin de stal.

  De separatie naar het strohok gebeurt wel handmatig, zoals Jan ten Vregelaar hier laat zien. Alle zorggroepen bevinden zich overigens voorin de stal.

 • De koeien lopen op een Eco-vloer van Anders Beton; een betonnen rubber roostervloer met kleppen. Die ligt overal in de stal. Ten Vregelaar wilde per se roosters maar wel van beton. Een te comfortabele vloer geeft volgens hem risico op damslapers.

  De koeien lopen op een Eco-vloer van Anders Beton; een betonnen rubber roostervloer met kleppen. Die ligt overal in de stal. Ten Vregelaar wilde per se roosters maar wel van beton. Een te comfortabele vloer geeft volgens hem risico op damslapers.

 • De vloer kostte liefst €130 per m². Prijzig, maar de alternatieven zag ten Vregelaar niet zitten. Een Meadow- en Groene Vlag-vloer geven risico op damslapers en een roostervloer met luchtwasser vond hij qua imago verre van ideaal.

  De vloer kostte liefst €130 per m². Prijzig, maar de alternatieven zag ten Vregelaar niet zitten. Een Meadow- en Groene Vlag-vloer geven risico op damslapers en een roostervloer met luchtwasser vond hij qua imago verre van ideaal.

 • De koeien lopen ook goed op de vloer en laten tochtigheid vlot zien. Een Lely-mestrobot houdt de vloer schoon. Ook die bevalt goed. Ten Vregelaar wilde geen mestschuiven. Hij wilde niet te veel obstakels in de stal.

  De koeien lopen ook goed op de vloer en laten tochtigheid vlot zien. Een Lely-mestrobot houdt de vloer schoon. Ook die bevalt goed. Ten Vregelaar wilde geen mestschuiven. Hij wilde niet te veel obstakels in de stal.

 • In de boxen koos ten Vregelaar ook voor arbeidsgemak. De koeien liggen op koematrassen met een laag zaagsel.

  In de boxen koos ten Vregelaar ook voor arbeidsgemak. De koeien liggen op koematrassen met een laag zaagsel.

 • Achterin de stal is ruimte gereserveerd voor een krachtvoerbox.

  Achterin de stal is ruimte gereserveerd voor een krachtvoerbox.

 • Zowel boven de melkrobot als boven het strohok heeft Ten Vregelaar een camera opgehangen. Via een app kan hij de situatie in de stal elk moment van de dag in de gaten houden.

  Zowel boven de melkrobot als boven het strohok heeft Ten Vregelaar een camera opgehangen. Via een app kan hij de situatie in de stal elk moment van de dag in de gaten houden.

 • Licht is er meer dan voldoende in de stal. De lichtstraat is 4 meter breed en beslaat bijna een kwart van het dakoppervlak. Het dak is geïsoleerd.

  Licht is er meer dan voldoende in de stal. De lichtstraat is 4 meter breed en beslaat bijna een kwart van het dakoppervlak. Het dak is geïsoleerd.

 • De stal wordt goed geventileerd. De ventilatiegordijnen kunnen 4 meter open en worden aangestuurd door een weerstation.

  De stal wordt goed geventileerd. De ventilatiegordijnen kunnen 4 meter open en worden aangestuurd door een weerstation.

 • Vanuit het kantoor heeft Ten Vregelaar direct zicht op de melkrobot.

  Vanuit het kantoor heeft Ten Vregelaar direct zicht op de melkrobot.

Maatschap ten Vregelaar houdt vrijdag 1 december van 10.00 tot 16.00 uur open dag. Het adres is:

Beheer
WP Admin