De pootlorrie was een tamelijk simpele machine waar handwerk nog bij nodig was. De pootsnelheid varieerde enorm maar zeker is dat het sneller ging dan met de hand uit een pootschort werken. Ook waren er aanzienlijk minder mensen bij nodig. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Kijkje in 1952: pootlorrie was simpel maar doeltreffend

Hoe een eenvoudige machine heel effectief kan zijn, liet deze pootlorrie zien. De foto is gemaakt in 1952, de mechanisatie was in volle vaart en vooral voor de akkerbouw gingen de ontwikkelingen razendsnel.

De ene machine was nog niet uitgevonden of de volgende kwam er alweer aan. Steeds met verbeteringen uiteraard. Maar dat wilde niet zeggen dat wat er werd gemaakt, niet deugde. De pootlorrie, bedoeld om aardappelen mee te poten, was er in verschillende uitvoeringen. Er waren versies die achter de trekker konden, de versie op de foto is zelfrijdend.

Alle versies hadden gemeen dat ze een bescheiden geulentrekkertje hadden met daarachter een paar plantgatmakers. In de gemaakte gaten legde men de poters, rechtstreeks uit de kiembakjes. Op de foto zijn die goed te zien aan beide zijden van de lorrie.

Pootlorrie beter voor de knollen dan voor de rug

De medewerkers zaten tussen die bakken, vaak flink voorovergebogen om de knollen goed in de gaten te kunnen leggen. De werkhouding leverde ongetwijfeld rugpijn op, maar voor de knollen was de handmatige behandeling niet verkeerd. Ze kwamen niet met de machinerie in aanraking, waardoor de kans op kiembeschadiging minimaal was.

Bij de nieuwere pootmachines, waarbij de poters in voorraadbakken gestort werden en via kettingen en bakjes in de plantgaten terechtkwamen, was kiembeschadiging soms een behoorlijk probleem. Nadat de poters in de plantgaten waren gedeponeerd, zorgden twee aanaardschijven voor de toedekking.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

Beheer
WP Admin