AlgemeenOpinie

Keuringsdienst (van) waardeloos

“Geraffineerd en dom”, briest een rood aangelopen Hanna. “Geraffineerd zijn de televisiemakers en dom zijn wij als boeren. Dat bleek vorige week in het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. Ik heb me wezenloos geërgerd.”

Ik ook. Er was aangekondigd dat terug zou worden gekomen op een eerdere uitzending over kaas en melkgift van koeien. In dat programma vielen de opmerkingen ‘plofkoeien’ en ‘kaas gemaakt van melk van koeien die 80 of 90 kilo per dag geven is niet lekker’. Daar kwam commentaar op van boeren.

“Terecht”, zegt Hanna. “Het was grote onzin. We weten allemaal dat een goede koe veel minder per dag produceert. Er werd een totaal verkeerd beeld van de veehouderij geschetst. Het leek nu een bio-industrie, terwijl daar geen sprake van is.”

Door het vele commentaar uit boerenhoek wijdde de Keuringsdienst van Waarde er nog een uitzending aan. Heel geraffineerd, vals bijna. Het begon met de commentaren van boeren, die zeiden dat er onjuiste informatie was verstrekt in het programma. Daarna ging men naar een romantische boer, die onbevangen vertelde dat een kalfje maar 8 kilo melk nodig heeft van de koe en dat zijn koeien tussen de 20 en 30 kilo per dag geven. “Dat is mij genoeg”, zei deze boer.

En toen kwam het geweld. Er werden boeren en onderzoekers in beeld gebracht, die tegen elkaar op boden wat betreft de productie van hun koeien. 80 kilo kon best. Met een speciaal fokprogramma, het spoelen van embryo’s – het werd ook nog in detail getoond –  was gemakkelijk 100 tot 120 kilo per koe te halen. Dat wordt de toekomst.

“Erg dom”, oordeelt Hanna. “In hun naïef enthousiasme brachten ze een beeld van de veehouderij naar buiten dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het gaf de mogelijkheden aan, niet zoals het gaat.”

Zo werkten ze mee aan het beeld van de plofkoe. Onbewust, tot heil van de programmamakers, die dit bevestigd wilden zien. Dat is hen gelukt. Maar het imago van de veehouderij kreeg een geduchte dreun. Door onze eigen boeren, die argeloos in fuik van de programmamakers zwommen.