<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Kans voor kaas met handelsdeal Canada

Een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada is een stuk dichterbij gekomen. Onderhandelaars zijn het eens geworden over het laatste probleempunt: investeerdersbescherming. De vrijhandelsdeal, kortweg Ceta, kan leiden tot een verdubbeling van de Europese kaasexport naar Canada.

Juristen van beide partijen kregen deze week groen licht om de slottekst te controleren. Doel is binnen 7 jaar meer dan 90% van landbouwheffingen op te heffen. Ceta kan voor de Nederlandse zuivelsector positief uitpakken. Canada stelt een nieuw quotum in voor 17.700 ton kaas, waarvan 16.000 ton bedoeld is voor hoogkwalitatieve kazen waarop meer marge kan worden gemaakt. Ook wordt een bestaand tariefquotum voor de EU uitgebreid met 800 ton topkwaliteit kazen. De Europese kaasexport naar Canada kan hierdoor meer dan verdubbelen.

Vleessector ziet Ceta als bedreiging

Voor de vleessector is Ceta een bedreiging. De EU stelt voor Canada een heffingsvrij quotum in voor 15.000 ton ingevroren rundvlees en 35.000 ton vers rundvlees. De EU stelt ook onder meer een tariefcontingent in voor 75.000 ton Canadees varkensvlees. Wel is afgesproken dat vlees dat is geproduceerd met groeihormonen zal worden geweerd en de EU denkt dat deze afspraak zelfs ertoe kan leiden dat Canada helemaal zal ophouden ‘hormoonvlees’ te produceren.

ISDS omstreden arbitragesysteem

Aanvankelijk zou het verdrag een zogeheten ISDS-arbitragesysteem omvatten. Investeerders die zich gediscrimineerd voelen, kunnen buiten de traditionele rechtbanken hun gelijk proberen te houden bij een vrij geheimzinnig tribunaal. De EU en Canada hebben nu afgesproken een onafhankelijk en meer transparant tribunaal in te stellen, met bovendien een mogelijkheid in beroep te gaan.

Beheer
WP Admin