De Tweede Kamer vindt dat van de overheid gepachte biologisch gecertificeerde grond weer opnieuw verpacht moet worden aan louter biologische ondernemers. - Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenNieuws

Kamer wil dat biologisch gepacht land in biohanden blijft

De Tweede Kamer vindt dat van de overheid gepachte biologisch gecertificeerde grond weer opnieuw verpacht moet worden aan louter biologische ondernemers.

Een motie met die oproep van Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) werd dinsdag aangenomen. Volgens het Kamerlid kan het bijdragen aan groei van het biologische areaal, dat nu 4% van alle landbouwgrond beslaat. Het overheidsdoel is 15% biologisch.

Adema ziet voorstel Bromet wel zitten

Omdat de overheid, via bijvoorbeeld het Rijksvastgoedbedrijf en Staatsbosbeheer zelf ook grondeigenaar is en deze verpacht aan agrarisch ondernemers, kan de overheid daar zorgen voor het behoud van de biologische bewerking. Dat is de motivatie van Bromet. Dat moet ook gelden als zich een nieuwe pachter meldt.

Verantwoordelijk minister Piet Adema sprak in het debat uit dat hij het voorstel van Bromet wel zag zitten. “Ik zie dit als inzet voor mijn overleg met de minister van Binnenlandse Zaken het Rijksvastgoedbedrijf,” aldus Adema.

Behalve GroenLinks-PvdA stemmen ook SP, PvdD, Volt, Denk, D66, ChristenUnie, SGP, CDA en VVD in met het voorstel van Bromet.

Lees ook: Belegger a.s.r.: korting op pachtcanon als boer verduurzaamt

Reacties

  1. Het wordt steeds duidelijker dat GL bestaat uit “oud communisten”, zij wensen de wereld met wetgeving zo in te richten als zij denken dat goed is. Dat ze zo denken vind ik best, maar dan moeten ze dit zeggen en niet steeds mooie verhalen bedenken om hun dictaten te verpakken of gebruik maken van demonstranten die ontwrichtend te werk gaan of via illegale acties hun beweringen met in scene gezette foto’s “bewijzen”

Beheer
WP Admin