Kamer kritisch op schrappen landbouwbeleid zonder alternatief
BBB krijgt forse kritiek tijdens het debat over de landbouwbegroting. Oppositiepartijen zijn zeer bezorgd over het schrappen van het NPLG en het transitiefonds, terwijl er nog veel onduidelijkheid is over maatregelen die de partij wel wil nemen om het stikstofvraagstuk op te lossen en de doelen te halen op het gebied van natuur, water, klimaat, bodem en lucht. Meerdere partijen betichten landbouwminister Femke Wiersma op het mestdossier van ‘struisvogelpolitiek’.
Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) zegt dat BBB alleen staat in het landbouwdossier. De politica denkt dat als ze een avondje met NSC, VVD, SP, CDA, SGP, D66 en Volt om tafel zou gaan zitten, ze tot een plan zou komen dat goed is voor de natuur en zacht voor de blijvende boeren.
BBB’er Caroline van der Plas vindt het onterecht dat partijen zeggen dat het geld ‘door de plee is gespoeld’. “Er zat heel veel geld in het transitiefonds dat niet bij de boeren terecht zou komen. Wij kiezen ervoor om geld te reserveren voor doelen waarbij het geld direct op het boerenerf terechtkomt. Bovendien is €5 miljard ook geen klein bedrag”, aldus Van der Plas. Ook de kritiek dat er geen beleid zou zijn, vindt de politica onterecht. “Iedereen weet dat de minister keihard werkt aan een nieuw plan, waar ook een gebiedsgerichte aanpak mogelijk is.”
VVD: generiek beleid met normen
VVD’er Thom van Campen staat wel achter het regeerakkoord, maar benadrukt daarbij wel dat de doelen gehaald moeten worden. Als de minister ervoor kiest om dat niet via de gebiedsgerichte aanpak te doen zoals het vorige kabinet voorstelde, voorziet Van Campen één mogelijkheid: generiek beleid met normen en beprijzen om de doelen alsnog te halen. NSC’er Harm Holman wil snel duidelijkheid van het minister over haar plan van aanpak op mestgebied. Hij is zeer bezorgd of dit voldoende zal zijn om een nieuwe derogatie te krijgen.
CDA, GroenLinks-PvdA en CU willen toch extra geld beschikbaar stellen om boeren te ondersteunen bij het nemen van maatregelen. Via een amendement vragen ze om het klimaatfonds ook toegankelijk te maken voor boeren. Een afgetekende meerderheid hiervoor tekent zich nog niet af.
Aankloppen bij ketenpartijen voor eerlijke prijs
Veel ideeën vanuit de Tweede Kamer werden niet gepresenteerd tijdens de begrotingsbehandeling. D66’er Anne-Marijke Podt pleit voor het invoeren van een ombudsman voor dierenwelzijn, om breder dan alleen via handhaving, oog te hebben voor dierenwelzijn. PVV vindt dat de minister nadrukkelijk bij de ketenpartijen moet aankloppen om te zorgen dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.
Tijdens het debat ontstond een stevige discussie tussen CDA’er Eline Vedder en BBB’er Caroline van der Plas. Vedder is zeer bezorgd over de toekomst van jonge boeren als de – in haar ogen – nodige pijnlijke maatregelen niet worden genomen door de overheid én door sectorpartijen. Van der Plas vindt dat CDA al die jaren die besluiten niet heeft genomen, waardoor BBB nu puin kan ruimen. Volgens Vedder is nu het perspectief voor boeren met het transitiefonds weg onderhandeld door de coalitiepartijen.
De begrotingsbehandeling duurt twee dagen. Na de inbreng van de Tweede Kamerfracties op woensdag, zullen landbouwminister Femke Wiersma en staatssecretaris Jean Rummenie donderdag antwoord geven op de vragen.