Foto: ANP AlgemeenNieuws

Kamer: geen stikstofruimte van boeren naar Schiphol

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) moet voorkomen dat stikstofruimte van boeren wordt aangekocht voor de natuurvergunning van Schiphol. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag in een motie uitgesproken.

De Tweede Kamer vindt bovendien dat vrijkomende stikstofruimte met voorrang moet worden gereserveerd voor zogenoemde PAS-melders.

Caroline van der Plas (BBB) stelde in een motie bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Waterstaat dat het kabinet heeft beloofd voorrang te geven aan de legalisatie van PAS-melders. PAS-melders zijn bedrijven die onder het Programma Aanpak Stikstof geen natuurvergunning nodig hadden, maar konden volstaan met een melding. De motie van BBB kreeg brede steun van zowel oppositie- als coalitiepartijen. VVD stemde tegen.

Lees ook: Wat is een PAS-melder?

Voorkomen dat Schiphol boerderijen opkoopt

Een motie van Suzanne Kröger (GroenLinks) en Lammert van Raad (Partij voor de Dieren) roept de regering op te voorkomen dat Schiphol Group boerderijen opkoopt voor stikstofruimte. Ook die motie werd breed ondersteund door zowel oppositie- als coalitiepartijen. De VVD stemde ook tegen deze motie.

De Kamer vraagt van VVD-minister Harbers hoe hij de beide moties gaat uitvoeren. Harbers verzet zich tegen beide Kameruitspraken. Hij zegt dat extern salderen nu gewoon kan en dat Schiphol daar ook gebruik kan maken om een Natuurvergunning te verkrijgen.

Harbers zegt dat de opkoop van piekbelasters met name ruimte moet bieden voor PAS-melders.

Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

 1. A. Schiphol geen vergunning, dan ook direct handhaven en sluiten.
  B. Overheid is voor 90 % eigenaar van schiphol . Die bepaald toch beleid.

 2. piek belasters worden opgekocht voor natuur toch !?….(natura 2000 gebieden tebeschermen) !???deze stikstof vervalt aan natuur toch!?
  met welke opkoop gaan ze de pas melders dan helpen ( fout van overheid herstellen)
  mag hopen dat ze dit ook oplossen als nummer 1
  of val ik nu in herhaaling
  ben bang dat vvd dit niet allemaal snapt wie legt ze dit nog eens uit

 3. Wat is dat toch met de overheid, willen jullie nou minder boeren? Dan ook niet verontwaardigd reageren als je zelf niet komt met een opkoopregeling , waardeloos dat wij onze vergunning niet vrij mogen verkopen. Wat een vies spel wordt er wederom gespeeld. Ik blijf het zeggen: er komt geen opkoopregeling.

Beheer
WP Admin