Actievoerder Klazien Broeks.<em><br />Foto: Ruud Ploeg</em> RundveeAchtergrond

#Kalverliefde: bestuur op feiten, niet op emotie

Vandaag zal het actiecomité ‘#Kalverliefde’ een brief aanbieden aan verschillende leden van de Tweede Kamer, om de motie van Marianne Thieme om kalveren een bepaalde tijd bij de koe te laten van tafel te krijgen.

Vandaag voeren boerinnen actie tegen de motie van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren om kalveren na de geboorte verplicht voor een bepaalde tijd bij de moeder te laten. Klazien Broeks (53) uit Dalfsen is een van hen.

Waarom staan jullie vandaag in Den Haag?

“Marianne Thieme komt met verhalen die leuk lijken: laat het kalfje bij de koe. Wat ons steekt is dat veel partijen die motie ondersteunen op emotie, zonder de feiten te kennen. Besturen doe je niet op emotie, maar op basis van feiten. Dat willen we de leden van de Tweede Kamer meegeven.”

Waarom speciaal boerinnen die actie voeren?

“Het raakt ons direct. We willen laten zien dat wij goed voor onze kalveren zorgen. Feit is dat op veel bedrijven de boerinnen dat doen. Deze motie gaat ons aan het hart, omdat Thieme met haar motie indirect suggereert dat wij niet goed voor onze kalveren zouden zorgen. Dat is niet waar. Eigenlijk hebben Marianne Thieme en wij hetzelfde doel voor ogen. Een goed welzijn voor het kalf. Alleen is het kalf bij de koe laten niet de beste weg.”

Jullie willen de motie naar de prullenbak verwijzen op basis van feiten. Welke benadrukken jullie?

“We brengen na de geboorte onze kalveren direct in veiligheid. We geven ze een goede ruimte, ze komen niet in de verdrukking en we zorgen dat ze de eerste biest direct krijgen, zodat ze een goede weerstand hebben tegen ziekten. Door de kalveren apart te zetten hebben we ook goed zicht op de kalveren en kunnen we ze goed volgen.”

En dat kan niet door ze bij de koe te laten?

“Het belangrijkste is dat welzijn van het kalf en de koe is gewaarborgd. Als je koe en kalf na een paar dagen pas uit elkaar haalt, doe je de dieren geen recht. Dan gaat de koe zoeken en het kalf ook. Dat is hartverscheurend om te zien en om te horen. Dat is niet de weg die je wilt bewandelen. Ik spreek uit ervaring. Wij hebben wel eens door omstandigheden een kalf wat langer bij de koe gelaten, maar dat is gewoon geen succes.”



De Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde heeft onlangs hetzelfde gezegd.

“Dat klopt en dat vinden we ook belangrijk. Van hoe meer kanten de leden van de Tweede Kamer de argumentatie horen tegen een verplichte bepaalde tijd een kalf bij de koe laten, hoe beter het is. Overigens vinden we niet dat iedereen het kalf direct bij de koe weg moet halen. Er zijn ook bedrijven die het juist prettig vinden om het kalf wel enige tijd bij de koe te laten. Dat moet ieder bedrijf voor zich uitmaken. Maar verplichten om dat te doen gaat ons te ver.”

Dus nu in Den Haag?

“Ja, we willen bestuurders ervan bewust maken dat ze eerst de feiten moeten leren kennen voor ze een motie steunen. Veel bestuurders staan te ver af van de boerenpraktijk. Dat is niet erg. Niet iedereen kan elke sector kennen. Maar voor ze dan moties of besluiten ondersteunen, moeten ze zich wel eerst in de materie verdiepen, dat is onze belangrijke boodschap.’

Beheer
WP Admin