Uit onderzoek bleek dat kalverdekjes geen effect hebben op de groei van kalveren. Warmtelampen hebben wel degelijk effect. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Kalf groeit het beste onder warmtelamp

Kalveren groeien harder onder een warmtelamp. Kalverdekjes hebben geen effect op de groei.

Kalveren groeien harder onder een warmtelamp. Kalverdekjes hebben geen effect op de groei. Dat blijkt uit een Brits onderzoek waarin het effect van kalverdekjes en 1kW-warmtelampen werd geassocieerd met de dagelijkse groei. 79 kalveren op een melkveebedrijf kregen willekeurig geen kalverdekje en geen warmtelamp, een warmtelamp maar geen kalverdekje, een kalverdekje maar geen warmtelamp, of zowel een warmtelamp als een kalverdekje. Kalveren onder de warmtelamp van 1 kW kwamen 0,09 kilo per dag aan. Kalverdekjes hadden geen effect.

Positief verband

De onderzoekers vonden een positief verband tussen de gemiddelde omgevingstemperatuur de dagelijkse groei. Een temperatuurstijging van één graad werd geassocieerd met een gewichtstoename van 0,03 kilo per dag.

Warmteverlies bij kalveren kan invloed hebben op hun dagelijkse groei. Kalveren van drie weken oud hebben energie nodig om warm te blijven bij temperaturen onder de 15 graden Celsius.

Het verhogen van de omgevingstemperatuur tijdens de wintermaanden kan kalversterfte verminderen en de groeisnelheid verbeteren, stellen de onderzoekers. Alleen een kalverdekje is hierin ontoereikend.

Beheer
WP Admin