Hoeveel gekort zal worden op het stikstof- en klimaatbudget is nog onderwerp van gesprek. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Kabinet wil budget voor stikstof en klimaat verlagen

Het kabinet wil het budget voor stikstof- en klimaatbeleid in de lopende begroting naar beneden bijstellen. Dat bevestigen Haagse bronnen.

In de voorjaarsnota, waarin het kabinet uiterlijk 1 juni moet aangeven op welke manier de begroting wordt bijgesteld, wordt meer geld uitgetrokken voor defensie vanwege de oorlog in Oekraïne. In de plannen, waarvoor premier Mark Rutte en financiënminister Sigrid Kaag steun aan het zoeken zijn bij oppositiepartijen, zou € 2,4 miljard meer worden uitgetrokken voor defensie. Dit zal ten kostte gaan van het budget voor stikstof- en klimaatbeleid en het innovatiefonds, het Wopke-Wiebes fonds. In totaal zal hier ongeveer € 2,2 miljard moeten worden bezuinigd.

Klimaatdoelen blijven

Hoeveel gekort zal worden op het stikstof- en klimaatbudget is nog onderwerp van gesprek. Naar verwachting neemt het kabinet vrijdag of volgende week een besluit. Verlaging van het budget betekent niet dat de doelstellingen ook worden bijgesteld. Aan de klimaatdoelen wordt niet getornd. Wanneer er minder budget beschikbaar zal komen om ondernemers te verleiden te verduurzamen, zal dit naar verwachting leiden tot meer regelgeving.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Reacties

  1. Als de plannen voor klimaat en stikstof onewijzigd blijven dan zal de boer voor het ene deel (stikstof) moeten opdraaien en de burger voor het andere deel (klimaat). Er zal dan ook niemand beter van worden, hooguit de installateurs van klimaat verbeterende apparaten.

  2. Als je gesaneerd wilt worden zul je rap moeten zijn. Die 30 miljard zal in de tijd geheel oplossen zodat de overheid later de boeren met weinig geld wegjaagt.

Beheer
WP Admin