Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Kabinet kijkt of schaderegeling Limburg beter kan

Het kabinet kijkt of de compensatie van schade als gevolg van de wateroverlast in Limburg van vorig jaar bijsturing behoeft. “We hebben het op papier goed geregeld”, zegt minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid). Maar zij erkent ook dat het in de uitvoering niet bij iedereen goed gaat.

Ook veel boerenbedrijven hadden vorig jaar rond deze tijd grote schade door overstromingen. Schade aan gewassen in uiterwaarden van de Maas wordt via een speciale regeling vergoed, zo’n 223 boeren hebben zich met schade gemeld. https://www.boerderij.nl/223-boeren-melden-schade-gewas-na-wateroverlast-limburg Overige niet-verzekerbare schade moet vergoed worden via de WTS, die wordt uitgevoerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Yeşilgöz’ voorganger Ferd Grapperhaus beloofde vorig jaar een ruimhartige tegemoetkoming aan mensen die door de overstromingen schade leden die niet door de verzekering wordt gedekt. Maar de afhandeling gaat traag en er is te weinig oog voor persoonlijke situaties, waarschuwde de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen eerder deze week.

Volledige vergoeding niet haalbaar

De minister benadrukt dat veel mensen al wel schade vergoed hebben gekregen, en dat een 100 procent vergoeding er gewoon niet inzit. “Maar we horen ook dat het niet overal goed is gegaan.” Samen met collega Micky Adriaansens (Economische Zaken) kijkt zij nu “waar we het beter kunnen laten gaan”.

Yeşilgöz wil daar vaart achter zetten. “Mensen zitten wel een jaar in die ellende, dat gun je niemand. Ik wil dat het zo snel mogelijk goedkomt zodat mensen door kunnen.”

Beheer
WP Admin