De nieuwe AutoPath-functie van John Deere zorgt dat een tweede gps-ontvanger op een strip-till-bemester exact registreert waar de mest ligt. De trekker met zaaimachine gebruikt vervolgens die nieuwe lijnen om op dezelfde plek te zaaien. - Foto's: Bob Karsten MechanisatieNieuws

John Deere-gps krijgt nieuwe spoorvolgfunctie voor rijenbemesting

Met de nieuwe AutoPath-functie van John Deere is het mogelijk met een extra gps-ontvanger op een werktuig automatisch gps-lijnen te maken voor een volgende bewerking. Dit is vooral van belang bij rijenbemesting en daarna maiszaaien, of bij schoffelen.

Machinefabrikant John Deere laat weten dat er een nieuwe functie beschikbaar is voor de Automation 4.0-bundel onder de noemer AutoPath. Met deze functie probeert John Deere de nauwkeurigheid van gps-lijnen tussen opeenvolgende werkzaamheden te verbeteren. De twee meest voor de hand liggende toepassingen zijn rijenbemesting en daarna mais zaaien, en een precisiezaaimachine gevolgd door een schoffel.

Nauwkeuriger spoor volgen

De nieuwe functie houdt in dat je een extra RTK-gps-ontvanger monteert op een strip-till-bemester of precisiezaaimachine. Die registreert de exacte positie van het werktuig en maakt op basis daarvan automatisch nieuwe gps-lijnen. Dat is nauwkeuriger dan wanneer je de gps-lijnen zou gebruiken die de voorgaande trekker heeft gevolgd.

Bij een bemester achter een mesttank worden stuurbewegingen minder nauwkeurig. Een strip-till-bemester kan dan wat gaan ‘zoeken’ in het spoor, dat geldt ook voor een zaaimachine. Zeker wanneer er bochten of geren in het perceel zitten, werkt een tweede ontvanger nauwkeuriger. Door de nieuwe lijnen te gebruiken is de kans dat de maiszaaimachine exact op de gewenste plek zaait en de schoffel de zaairijen juist volgt, een stuk groter.

Automation 4.0-activatie

John Deere voegt de AutoPath-functie eind 2022 toe in de Automation 4.0-bundel. Wie die bundel al heeft geactiveerd, kan de dealer vragen om een gratis update om de nieuwe functie toe te voegen. Die bundel omvat ook functie als automatisch draaien op de kopakker, werktuig-gps-besturing en Machine Sync (een volgfunctie). De Automation 4.0-activatie kost bruto € 1.500 bovenop de standaard AutoTrac-activatie.

Ben je op zoek naar gebruikte gps-systemen van John Deere? Neem een kijkje op Traktorpool.nl

Beheer
WP Admin