RundveeOpinie

Interesse in mijn stiertje

De CRV-top bracht een bezoek aan mijn bedrijf. De top leest namelijk mijn columns. Het leidde tot interessante discussies.

Naar aanleiding van wat opmerkingen in mijn columns werd ik bezocht door Ludo Brosens en Roald van Noort, bij CRV respectievelijk hoofd verkoop en bestuursvoorzitter. Ik leidde de heren rond op ons bedrijf. Ze bekeken onze koeien en onze eigen stier. Ik hoopte vroeger eens geld te verdienen door een stier voor de ki te fokken. Door de komst van genomics is die hoop vervlogen, want nu worden eigenlijk alleen nog maar roodbonte stieren uit de Massia-familie ingezet. Dat is voor mij een reden om niet aan melkcontrole of stamboek- en exterieurregistratie te doen. Mijn eigen stier is half Brown Swiss-half Red Holstein. CRV ziet geen vraag naar deze stier.

Voor mij was het bezoek van de CRV-top een mooie kans om mijn enorme waardering uit te spreken over de wijze waarop CRV-mensen de benen- en klauwenfokkerij hebben aangepakt. Door gebruik te maken van de gegevens over klauwziektes worden naar mijn vaste overtuiging enorme stappen vooruit gezet. Boeren omarmen die nieuwe cijfers dan ook massaal, iets wat voorheen wel eens anders was. CRV neemt hiermee een enorme voorsprong op andere aanbieders.

Van Noort zit drie weken per maand in het buitenland. CRV wil verder internationaliseren, want dat levert schaalvoordeel op. Dat doet mij pijn, want de fokkerijorganisatie hanteert hoge prijzen. Ik stel de grens op €5 per spermadosis. Daarvoor kunnen andere ki’s het ook doen.

Wat een rietje kost is niet zo belangrijk voor de CRV-top, als de fokkerijkosten maar onder een halve cent per liter melk blijven. Dat steeds meer aanbieders die ruimte zien, ervaart Van Noort helemaal niet zo.

KI Samen en De Toekomst hebben geen genomics, kleine particuliere inseminatiediensten zijn geen partij en de stieren van KI Kampen zijn eigenlijk eigendom van CRV. Door ze te laten testen op genomics geeft KI Kampen de zeggenschap over het rund af aan CRV, omdat die eigenaar van de test is. Twijfel over genomics heeft Van Noort absoluut niet. Inmiddels is de prijs van proefstieren alweer met 25 procent verhoogd.

Als ik het ergens niet mee eens ben, zegt Van Noort, kan ik dat melden op de CRV-ledenvergadering. Ik zou zelfs tot het bestuur kunnen toetreden, maar ik heb niet zo’n hoge pet op van coöperatiebestuurders. Meestal zijn zij zorgvuldig gescreend en alleen wie het directiestandpunt ondersteunt en goed kan herhalen, mag toetreden. Het Noord-Koreaanse bestuursmodel dus.

Van Noort vind dit ongepast. Hij is wel eens in Noord-Korea geweest en met de situatie waarin die mensen verkeren moet je niet spotten. Hij ziet juist wél discussie in zijn bestuur. Het testen van de KI Kampen-stieren was bijvoorbeeld niet zijn keuze, maar kwam vanuit het bestuur.

Al met al was het een prettig gesprek. Wat moet CRV eigenlijk in Noord-Korea, dacht ik later. Toen herinnerde ik me dat Arjan Pons daar embryo’s heeft verkocht. Wellicht probeert CRV via een ruime omweg toch aan die genetica te komen.

Beheer
WP Admin