'Initiative Tierwohl gaat door na 2017' AlgemeenNieuws

‘Initiative Tierwohl gaat door na 2017’

De Duitse levensmiddelenhandel (LEH) wil Initiative Tierwohl na 2017 voortzetten. Dat zei Oliver Thelen, plaatsvervangend directeur van Q en S, maandag tijdens een vergadering van het agrovoedselnetwerk in Bonn (BAEN).

“Er zijn goede kansen dat Initiative Tierwohl doorgaat na 2017″, zei hij. In december van dat jaar lopen de huidige afspraken af. Dat meldt SUS online.

Uitbreiding concept

Volgens Thelen werkt de LEH aan uitbreiding van het concept. Daarvoor moeten meer middelen bijeen gebracht worden. Dat kan enerzijds door de verhoging van de bijdrage van de deelnemende winkelbedrijven. Anderzijds probeert de LEH het aantal deelnemers uit te breiden door de horeca en zorginstellingen bij het initiatief te betrekken. Op deze manier komt er meer geld beschikbaar en kunnen meer boeren deelnemen aan Initiative Tierwohl.

Lange wachtlijst

Momenteel is er vanwege het beperkte budget een lange wachtlijst van varkenshouders die wel de benodigde investeringen in dierenwelzijn hebben gedaan, maar die nog niet kunnen deelnemen. Met de uitbreiding van het beschikbare budget kunnen zij ook gaan deelnemen en een hogere prijs ontvangen.

Thelen voegt er aan toe dat de LEH de eisen en de hoogte van de bijbehorende vergoedingen opnieuw beoordeelt voor de toekomst. Daarnaast bekijkt LEH de mogelijkheid van een minimale diergezondheidsindex voor deelname aan het concept. De index zou moeten worden berekend uit bevindingen aan de slachtlijn.