Caroline van der Plas (BBB) tijdens een debat in de Tweede Kamer op 2 februari. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Initiatief BBB en Ja21: haal stikstof uit wet

Terugbrengen van de stikstofneerslag is niet de enige factor bij het herstel van de natuur. En dus moet de kritische depositiewaarde niet als resultaatsverplichting in de wet blijven staan, vinden BBB en Ja21.

Beide partijen hebben donderdag hun initiatiefnota ‘Snel weg uit de stikstofcrisis’ officieel bij de Tweede Kamer ingediend. Indieners Derk-Jan Eppink en Caroline van der Plas willen aanpassing van de Wet Natuurbescherming.

Drempelwaarde van 1 mol per hectare per jaar

Niet alleen de kritische depositiewaarde (de grens waarboven de stikstofneerslag potentieel schade toebrengt aan stikstofgevoelige natuur) moet uit de wet. BBB en Ja21 willen een drempelwaarde invoeren van 1 mol per hectare per jaar voor stikstofgevoelige natuurgebieden, waar de stikstofneerslag afneemt.

Bovendien moet er in de wet onderscheid worden gemaakt tussen stikstofverbindingen uit de veehouderij (ammoniak) en de uitstoot vanuit verkeer en industrie (stikstofoxiden).

Eppink en Van der Plas schrijven dat in het huidige beleid stikstof ‘een tovermiddel’ lijkt: “Los de stikstofdepositie op en de natuur floreert. Dit is nadrukkelijk niet het geval: stikstof is weliswaar van invloed op de staat van de natuur, maar er zijn veel meer aspecten van invloed op de staat van de natuur.”

Land op slot door focus op stikstof

De focus op stikstof leidt ertoe dat het land op slot komt te staan, terwijl het natuurbeleid er niet per se mee gediend is, aldus de partijen. Zij bepleiten om de wet meer te laten aansluiten op de Europese wetgeving, die gericht is op instandhouding en verbetering van de staat van de natuur, zonder daarbij specifiek op stikstof te sturen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Stikstof is het toverwoord om de Boer tot een door de Linkse kliek gewenste productie methoden te dwingen of anders kan de boer opkrassen. Wie goed luister naar deze Natuur Gelovigen zal tot de conclusie komen dat zij als Rijke Randstedelingen geen nekele waarde hechten aan Voedselzekerheid. Zij kunnen import voedsel wel betalen en zij zijn ook overtuigt van hun gelijk “Onze extreme voedseleisen worden zonder commentaar geaccepteerd door de exporterende landen”. Zij weten niet in hoeverre deze exporteurs net als onze importeurs het minder nauw nemen met de Randstedelijke exhorbitante eisen.

    1. RM
      Dit is geen verstandig wetsvoorstel wat Nederland uit het stikstofmoeras kan trekken, maar pure partijpolitiek om stemmen te trekken, Nederland dient te voldoen aan de KRW dus rechts of linksom we moeten iets doen aan de stikstofuitstoot, maar Caroline weet heel goed hoe ze zieltjes moet winnen al zijn het in mijn ogen simpele zieltjes

    1. En dat zegt klein duimpje die 0,6 % van de Nederlandse beroepsbevolking vertegenwoordigd

    1. Dit is pure partijpolitiek om stemmen te trekken, Nederland dient te voldoen aan de KRW dus rechts of linksom we moeten iets doen aan de stikstofuitstoot, maar Caroline weet heel goed hoe ze zieltjes moet winnen al zijn het in mijn ogen simpele zieltjes : En jij trapt er met beide benen in .

Beheer
WP Admin