Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

In het zuidwesten komt het voorjaarswerk op gang

De eerste zuidwestelijke percelen bouwland zijn geschikt om mest uit te rijden. Anton van Vugt uit Nieuwe-Tonge op Goeree-Overflakkee laat dat over aan mestdistributeur Van Leijsen uit Poortvliet.

Kort na het ploegen wordt het perceel met de rotoreg klaargelegd voor het uienplanten. Het ploegen en klaarleggen doen de zonen Tim en Arno van Vugt. Zij zijn vrij van school vanwege het coronavirus.

Terwijl op het aardappelland mest wordt uitgereden, wordt een ander perceel 6 hectare grasland geploegd. Hier moeten plantuien in.

Van Leijsen maakt gebruik van een systeem waarbij de aanvoerslang niet rechtstreeks aan de achterkant op de injecteur zit maar op een draaipunt aan de voorkant. Hierdoor wordt de wieldruk beter verdeeld en is het keren ook minder gedoe.

Een volgende vracht arriveert. De chauffeur koppelt de slang aan en houdt een oogje in het zeil om te voorkomen dat de container overloopt.

Met drie vrachtwagens wordt ervoor gezorgd dat de mesttoevoer niet stagneert. De voorvruchten op dit perceel waren graszaad, uien en tulpen. Dit jaar teelt Van Vugt het aardappelras Alegia. Een ras zowel geschikt voor friet als voor tafelaardappel. De opbrengst gaat naar België.

Op dit perceel van 23 hectare rijdt Van Leijsen varkensmest uit. Hier komen aardappelen in.

Eindelijk droog weer en het voorjaarswerk komt, weliswaar verlaat, op gang. Op de voorgrond wordt bij Anton van Vugt in Nieuwe-Tonge land dat een dag eerder is geploegd, klaargelegd, terwijl op de achtergrond met sleepslang mest wordt uitgereden.

Op de kopakker zit nog weleens een versmeerd plekje, gezien de omstandigheden van de laatste weken valt zoiets wel te verwachten.