Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

In beroep om vernietiging vergunning voor Koolen

De gemeente Bronckhorst gaat door naar de hogere rechter in de procedure voor een omgevingsvergunning voor het bedrijf Dutch Dairy Genetics. De vergunning voor de vestiging van het bedrijf van internetondernemer Kees Koolen in Wichmond werd in december door de Arnhemse rechtbank geschrapt.

Zowel de gemeente als LTO Noord toonden zich direct na de uitspraak verrast en bezorgd over de uitspraak, omdat daarmee niet alleen een streep werd gezet door het bedrijf van Koolen, maar ook de ontwikkeling van andere melkveebedrijven in de regio zouden kunnen worden gedwarsboomd.

Intensieve veehouderij

De gemeente wil nu dat de Raad van State als hogere rechter naar de zaak gaat kijken. Volgens de gemeente heeft de Arnhemse bestuursrechter een verkeerde uitleg gegeven aan het begrip intensieve veehouderij. Volgens de rechter zou alle veehouderij die niet biologisch is, kunnen worden geschaard onder het begrip intensief.

De uitspraak van de rechter had betrekking op de bouw van een rundveestal voor ongeveer 100 koeien. De plannen voor een verdere uitbreiding kunnen pas doorgaan als een bestemmingsplanwijziging is goedgekeurd. De gemeente heeft daarover nog geen beslissing genomen.

Verzet

De vestiging van het bedrijf in het Achterhoekse Wichmond heeft de gemoederen in de omgeving al geruime tijd bezig gehouden. De Gelderse Natuur- en Milieufederatie en Natuurmonumenten verzetten zich tegen het bedrijf. Zij tonen zich uiterst verbaasd over het besluit van het gemeentebestuur om tegen de beslissing van de rechter in beroep te gaan. Volgens beide organisaties laat de gemeente een kans liggen om gehoor te geven aan de maatschappelijke onrust.

Beheer
WP Admin