PluimveeAchtergrond

‘Ik blijf mede-eigenaar van Esbro’

De Duitse PHW Gruppe en Esbro zijn met elkaar in gesprek. Directeur-eigenaar Joop Eskes van Esbro licht toe.

De Duitse PHW-Gruppe en directeur eigenaar Joop Eskes van slachterij Esbro zijn met elkaar in gesprek over een strategische samenwerking. Bij de Autoriteit Consument en Markt is melding gemaakt van de gesprekken en is aangegeven dat een overname van Esbro-aandelen door de PHW-Gruppe tot de mogelijkheden behoort. Joop Eskes benadrukt dat de partijen nog met elkaar in gesprek zijn. De uitkomst van de gesprekken staat nog niet vast wat hem betreft.

 

Waarom is er al wel melding gedaan bij de mededingingsautoriteiten?

“In Duitsland geldt de verplichting dat er meteen melding moet worden gedaan aan het Kartellamt op het moment dat partijen met elkaar in gesprek gaan. In Nederland is melding pas verplicht als de partijen er in beginsel uit zijn. We moesten dus al een melding doen bij het Kartellamt en hebben daarom ook meteen maar de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt ingelicht.”

 

Waarom met de PHW-Gruppe gesprekken aangegaan?

“We kennen elkaar uit de markt. Wij kopen kuikens op de boer, maar ook van de integratie PHW. We leveren onder meer aan Groenland Bodegraven, dat onderdeel is van de PHW-Gruppe. Wij hebben ingangen op de Nederlandse markt en exporteren ook naar Engeland. We hebben nog capaciteit over en we willen graag meer doen in de retail. Via PHW kunnen we daarin onze positie verbeteren. Kortom, we kunnen het een en ander voor elkaar betekenen.”

 

Neemt PHW geheel Esbro over?

“PHW neemt Esbro niet in zijn geheel over. Er wordt gesproken over strategische samenwerking. Daarbij hoort ook de verwerving van aandelen in Esbro door PHW. Vast staat dat ik directeur en mede-eigenaar van Esbro blijf en op die manier binnen het team van PHW mijn rol zal vervullen. We hebben verder onze mesters en toeleveranciers op de hoogte gesteld van wat er speelt. In principe zal er op korte termijn niet zo veel veranderen.”

 

Enkele jaren geleden was u in gesprek met 2Sisters Storteboom en was het bericht dat dit bedrijf Esbro in zijn geheel zou overnemen. Dat is niet doorgegaan. Wat is het verschil tussen toen en nu?

“Dat nieuws is toen eigenlijk voortijdig naar buiten gekomen. We zijn er niet uitgekomen en kregen toen niet de positie binnen 2Sisters Storteboom die wij graag wilden. De gesprekken met PHW worden met positieve intenties gevoerd. Ik vind het plezierig dat PHW ook een familiebedrijf is, net als Esbro. Het gaat om de continuïteit van de ondernemingen en niet om het snelle gewin, en dat spreekt me zeer aan. We hopen dat we over enkele weken met concrete plannen en voornemens naar buiten kunnen komen.”