AlgemeenAchtergrond

‘Ik ben in anderhalve maand 8 kilo afgevallen’

De Kamer debatteert donderdag 26 mei met minister Kamp over de uitvoering van de motie van Kamerlid Eddy van Hijum (CDA), waarin gevraagd wordt om soepelheid in de verstrekking van werkvergunningen door het UWV tot 1 juli. Aardbeien- en spinazieteler David van Sprundel voelt zich nauwelijks gesteund door het UWV en had grote moeite met het vinden van personeel.

Hoe ziet uw situatie er uit op dit moment?
”We hebben de problemen inmiddels redelijk op kunnen lossen. Ik had alleen Roemenen. Nu lopen er ook Litouwers, Estlanders en Polen op het bedrijf. Bij mij is het aantal vaste krachten gehalveerd. Daarmee heb ik gelukkig de belangrijkste mensen behouden, die de kar kunnen trekken. Bij sommige collega-telers hebben ze nog geen 30 procent gekregen van wat ze hadden gehoopt. Dat is erg zuur.”

Wat betekent dit voor uw bedrijf?
”We hebben al zes jaar Roemenen over de vloer. Het hart van het bedrijf is er gelukkig nog. Hier is mee te werken, maar het kost ons wel extra energie om mensen opnieuw in te werken. Het kost ons ook meer geld, ik schat in dat onze meerkosten 10 tot 15 procent bedragen. Gelukkig hebben we alles van het land gekregen.”

U heeft een flinke extra inspanning moeten leveren?
”Ik heb zelf wel maximaal bij moeten springen. Ik ben in anderhalve maand 8 kilo afgevallen, dat komt ook door de stress. Als je bij een voetbalteam de helft weghaalt, kun je ook niet verwachten dat ze de volgende dag op het oude niveau presteren. De jongens die hier al jaren werken, hebben hun leven aangepast.”

Wat vindt u van het gevoerde beleid van Kamp?
”Hij had er voor moeten kiezen om dit jaar 80 procent van de vergunningen af te geven, in plaats van een halvering van het aantal. Kamp vindt dat wij werklozen uit kaartenbakken moeten halen, maar die gaan wij nooit leegkrijgen. Niet met dit type werk dat de meeste werknemers niet zien zitten. Het balletje wordt ten onrechte bij ons neergelegd, dat had hij bij de uitzendbureau’s neer moeten leggen.”

U kunt er niet mee uit de voeten?
”Het is al jaren bekend dat de tuinbouw die vacatures niet in gaat vullen. Nederlanders gaan dit werk niet meer doen. Misschien dat als hij uitkeringen gaat stilleggen, er een kleine beweging gaat komen.”

Het UWV heeft u toch geholpen?
”Er is beschikbaar personeel genoeg, zegt Kamp. Ik heb zelf meegedaan met een project van het UWV waarbij potentiële werknemers met een busje hiernaartoe zijn gebracht. De eerste dag kwam er niemand opdagen en belde het UWV ons dat het bezoek niet doorging. De tweede dag kwam er wel een busje met 15 mensen. Uiteindelijk is daar niemand van gebleven.”

Hoe had het anders gekund?
”Waar ik me druk over maak, is dat we spreken over 2.500 vergunningen. Hij had bijvoorbeeld die bedrijven die al jaren met deze mensen werken, moeten ontzien. Je wilt niet weten hoeveel papierwerk dit ons kost.”

Er zijn ondernemers die stoppen. Hoe staat u ervoor?
”Ik ken twee bedrijven uit mijn directe omgeving die ermee stoppen. Dat zegt wel iets over hoe moeijlijk de situatie is. Ik ben nog jong, en ik heb een flinke investering in mijn bedrijf gedaan. Ik moet door. Ik heb geen keus.”

Beheer
WP Admin