<em>Foto: Peter Roek</em> AkkerbouwNieuws

IGC verwacht record graanvoorraad in wereld

De graanvoorraden groeien in de wereld in het volgende seizoen 2016/2017 naar een nieuw record van 474 miljoen ton. Dat stelt de International Grains Council (IGC) in de laatste graanprognose.

Het becijferde record (474 miljoen ton) is nog 2 miljoen ton meer dan de IGC in de aprilprognose verwachtte. Eerder deze maand kwam het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ook al tot de conclusie dat de wereld aan het eind van 2016/2017 ongekend grote graanvoorraden overhoudt. Grote voorraden hebben een prijsdrukkend effect, omdat tegenvallers in de productie kunnen worden opgevangen.

Op een na grootste graanproductie ooit

De IGC gaat nu uit van een totale graanproductie van 2.015 miljoen ton, exclusief rijst. Dat is de één na grootste ooit, na de 2.045 miljoen ton, die in 2014/2015 van de akkers is gehaald. De IGC verwacht nu grotere oogsten van tarwe en mais dan in eerdere prognoses. Bij tarwe komt de productie 6 miljoen ton hoger uit dan het verbruik. Twee maanden geleden ging de IGC nog uit van een tarwe tekort.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin