Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

IGC verhoogt oogstraming mais en soja licht, tarwe gelijk

De Internationale graanraad IGC heeft zijn verwachting voor de wereldwijde oogst van mais met 6 miljoen ton verhoogd en die van soja met 2 miljoen ton. De oogstraming van tarwe in 2023-’24 blijft onveranderd op 787 miljoen ton.

De wereldwijde maisproductie stijgt volgens IGC in het nieuwe seizoen, dat 1 juli begint, naar 1.208 miljoen ton. Dat betekent een toename van 5% ten opzichte van de oogst die in 2022-2023 van het land is gehaald. De grotere productie zal de voorraden laten toenemen, maar dat effect blijft beperkt omdat ook de consumptie flink toeneemt.

De graanraad gaat er voorlopig vanuit dat de wereldwijde korrelmaisproductie komend seizoen 6 miljoen ton groter is dan de consumptie. In het seizoen dat in juni eindigt (2022-’23) nemen de voorraden juist af omdat het verbruik 23 miljoen ton hoger ligt dan hetgeen van het land komt.

Afname tarwevoorraden

De productie van sojabonen stijgt zoals het er nu naar uitziet tot net boven de 400 miljoen ton, aldus de IGC-raming. Dat betekent een toename van 31 miljoen ton (+8,4%) ten opzichte van het huidige seizoen. Het verbruik zal naar verwachting met zo’n 22 miljoen toenemen tot 389 miljoen ton. Het resultaat daarvan is dat ook de eindvoorraad met zo’n 11 miljoen ton groeit naar 60 miljoen ton.

Bij tarwe zijn er nauwelijks wijzigingen ten opzichte van de vorige raming. Het verbruik zal op een vergelijkbaar niveau uitkomen als in het huidige seizoen. In combinatie met een iets kleinere oogst resulteert dit in een afname van de tarwevoorraden met 7 miljoen ton tot 277 miljoen ton.

Beheer
WP Admin