<em>Foto: Ronald Hissink</em> AlgemeenNieuws

Ifpri: mogelijk prijsafspraken kunstmest

De Ierse boerenorganisatie IFA roept de Europese mededingingsautoriteit op de kunstmestmarkt onder de loep te nemen. De organisatie reageert daarmee op een rapport van Ifpri.

Het International Food Policy Research Institute (Ifpri) concludeert op basis van prijsvergelijkingen dat in de EU mogelijk prijsafspraken worden gemaakt. In Europa is maar een klein aantal kunstmestbedrijven actief, aldus Ifpri, wat kan leiden tot machtsmisbruik.

‘Importtarieven kunstmest afschaffen’

Ook moeten wat IFA betreft importtarieven op kunstmest worden afgeschaft. Dat zou volgens het rapport van Ifpri boeren jaarlijks bijna €915 miljoen kosten. De EU hanteert een importtarief van 6,5% op stikstofkunstmest en fosfaat. Voor kali geldt geen importtarief. Afschaffing van de tarieven zou de landbouw en voedingssector structureel 17.000 banen opleveren.

IFA-voorzitter Jer Bergin sprak zijn zorgen over de conclusies in het rapport uit in een onderhoud met de eveneens Ierse Eurocommissaris voor landbouw Phil Hogan. Een goed functionerende kunstmestmarkt is des te belangrijker, aldus Bergin, nu boereninkomens onder ‘enorme druk’ staan. Voor Ierse boeren is kunstmest volgens Bergin de tweede grootste uitgavenpost na veevoer.

Bergin gelooft niet dat kunstmestconcerns de enorme prijsdalingen voor olie en gas helemaal hebben doorberekend.

Onderzoek naar prijsschommelingen kunstmest

Ifpri keek naar prijsschommelingen in Europa en elders. De organisatie vraagt zich af of binnen de kunstmestsector prijsafspraken worden gemaakt of kartels actief zijn. Als voorbeeld noemt Ifpri het feit dat kunstmestprijzen in Europa tussen 1970 en 2002 met 123% zijn gestegen, waar deze onder meer in Brazilië met 65% daalde.

Een overzicht van de kunstmestprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin