HZPC verwacht recordomzet pootaardappelen
Meer volume, meer omzet, meer winst en een hogere uitbetalingsprijs. Aardappelveredelaar en pootgoedhandelshuis Royal HZPC Group verwacht recordresultaten over het afgelopen boekjaar 2024/2025.
De omzet passeert de grens van €500 miljoen, het wereldwijd verkochte volume passeert de grens van 1 miljoen ton en de uitbetalingsprijs wordt, zo verwacht CEO Hans Huistra, waarschijnlijk iets hoger dan de in maart afgegeven prognose van €61,50 per 100 kilo. Vorig jaar was de uitbetalingsprijs €53,20 per 100 kilo, fors hoger dan het jaar daarvoor. Huistra verwacht eveneens een ‘goed’ saldo per hectare, maar noemt nog geen bedrag. Een definitieve prijsopgave volgt in juni.
De beide voorgaande jaren verkocht HZPC wereldwijd ruim 940.000 ton pootgoed. Nu doorbreekt het bedrijf de grens van 1 miljoen ton pootaardappelen en noemt dat een mijlpaal. De financiële omzet was het vorige boekjaar €415 miljoen. Op alle markten was er afgelopen jaar groei, aldus Huistra, zowel in Europa als Afrika en in het Midden-Oosten. De groei zit grotendeels in beschermde rassen die het bedrijf zelf heeft ontwikkeld. De groei zit verder zowel in fysiek pootgoed als in licentieteelt.
Hoog verkooppercentage verwacht
Huistra stelt dat bijna alle pootaardappelen van de oogst van vorig jaar nu verkocht is. Hij rekent op een hoog verkooppercentage. “Al is het aan het einde van het seizoen altijd spannend hoe de laatste loodjes uitpakken.” De fritesmarkt noemt hij ‘een beetje spannend’. Cijfers over het dit jaar uitgeplante areaal zijn nog niet beschikbaar.
HZPC heeft enkele organisatorische wijzigingen doorgevoerd, waardoor de samenwerking van HZPC met Stet – ook onderdeel van de HZPC Group – intensiever wordt. Wel blijven beide divisies zelfstandig opereren. Voor de telers heeft dit geen gevolgen. “De buitendienst blijft op sterkte.” HZPC Group heeft ruim 400 medewerkers in 16 landen en exporteert naar meer dan 90 landen.
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.