Een locatie van HZPC-veredelingsbedrijf in Metslawier (Fr.) - Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

Gerard Backx (HZPC): ‘Dit is een duidelijk geval van hacking’

HZPC Group – het veredelingsbedrijf van aardappelen – is slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. maakte het bedrijf maandagmiddag bekend. Het bedrijf is veel geld kwijt geraakt. Hoeveel precies is niet bekendgemaakt.

CEO Gerard Backx wil ook geen orde van grootte geven. Hij herhaalt dat het om een aanzienlijk bedrag gaat. “Dan moet je niet denken aan de prijs van een tweedehands auto.” Een bericht op een agrarische nieuwssite dat het om zeker € 1 miljoen gaat, wil hij bevestigen noch ontkennen. “Dat was hun conclusie.”

Geen ransomware, wel systemen gehackt

Wat is er precies gebeurd? Backx benadrukt dat het niet gaat om ransomware, ofwel digitale gijzeling en betaling van losgeld. “Dit is een duidelijk geval van hacking. Cybercriminelen zijn de systemen van HZPC binnengedrongen en hebben ervoor gezorgd dat geld naar verkeerde bankrekeningen is overgemaakt”, zegt hij. Hoe dat precies gebeurd is en waar het geld heen is gegaan, wordt nu onderzocht.

Voor de telers die leveren aan HZPC heeft het voorval geen gevolgen, aldus Backx. HZPC is geen coöperatie. De schade van de diefstal kan wel het bedrijfsresultaat drukken en dat zullen de certificaathouders dan mogelijk merken. HZPC komt nu met het bericht naar buiten om de certificaathouders op de hoogte te brengen en geruchten voor te zijn.

Begin oktober jaarcijfers

Begin oktober staat de presentatie van de jaarcijfers 2022-’23 gepland. Backx houdt er rekening mee dat een speciale aantekening over deze situatie wordt opgenomen in het jaarverslag. Het gaat om geld van het nu lopende boekjaar 2023-’24, maar bedrijven zijn verplicht om belangrijke gebeurtenissen te melden die plaatsvinden tussen de einddatum van het boekjaar en de publicatie van het verslag.

Gisteren publiceerde Boerderij een interview met HZPC-voorzitter Egbert de Vries.

Beheer
WP Admin