VarkensNieuws

Hy-care-concept ook voor vleesvarkens

MS Schippers gaat het Hy-Care-concept introduceren in de vleesvarkenshouderij. In Bladel opent de toeleverancier 25 september het proefbedrijf De Raamloop, waar het concept wordt getest.

MS Schippers stelt dat het Hy-Care-concept op elk vleesvarkensbedrijf kan worden toegepast. Het bedrijf claimt naast de antibioticareductie een forse vermindering van de voerkosten (20 procent) en een significante verbetering van de groei (40 procent).

Het concept, dat draait om hygiëne, is anderhalf jaar geleden geïntroduceerd in de zeugenhouderij. Op de proefboerderij De Zwartakkers in Bladel bleek dat de biggen na het spenen gemiddeld 36 procent extra groeien.

Kwalitatief betere biggen

Volgens divisiemanager varkens Mart Smolders van MS Schippers is de belangstelling voor het systeem ‘enorm’. De voorloperbedrijven in de zeugenhouderij omarmen het concept, zegt hij. Naast de groeiwinst levert het concept ook kwalitatief betere biggen. “En kwaliteitsbiggen wordt een belangrijk issue.”

In de vleesveehouderij zal het concept tot een aanzienlijke rendementsverbetering leiden, aldus de divisiemanager. “We noemen het in feite ook een rendementsstal.” De reductie in voerkosten en de betere groeiresultaten kunnen in de vleesvarkensstal ook gerealiseerd worden met biggen die niet uit een Hy-care conceptstal komen, aldus Smolders.

Beheer
WP Admin