Kunstmeststrooier Horsch Leeb Xeric 14FS is een machine uit de nulserie. Afhankelijk van vlak land of heuvelachtig terrein heb je een trekker van 250 tot 300 pk nodig om de machine te trekken. - Foto's: Mark Pasveer MechanisatieNieuws

Horsch introduceert giga kunstmeststrooier

Op Agritechnica 2023 introduceerde de Duitse machinefabrikant Horsch een pneumatische kunstmeststrooier met 48 meter werkbreedte en een bakinhoud van 14 kuub: de Horsch Leeb Xeric 14FS.

De pneumatische kunstmeststrooier wordt onder de naam Horsch Leeb Xeric 14FS op de markt gebracht. Sinds 2011 hebben Horsch en Leeb een hechte samenwerking in het daarvoor opgerichte Horsch Leeb Application Systems GmbH. De strooier wordt in de spuitmachinefabriek van Horsch gebouwd.

Aparte vijzels voeden 12 secties

In de voorraadbak ligt een vijzel die een kleinere voorraadbak bovenop de machine voedt. Die is voorzien van weegcellen, waardoor de strooier makkelijk is te calibreren: 20 meter rijden, opnieuw wegen en de kalibratie is gedaan.

De Horsch Leeb Xeric 14FS werkt met 12 secties die elk door een aparte vijzel worden gevoed. De vijzels beschikken alle over een eigen hydromotor. De hydromotoren zijn onafhankelijk van elkaar in snelheid regelbaar. Zo kun je secties verschillend doseren. Tegelijkertijd corrigeert de aansturing van de vijzels ook de over- en onderdosering die zonder deze regeling zou ontstaan in scherpe bochten.

Om met diverse doseringen of korrelsoorten te kunnen werken, zijn twee soorten vijzels met een verschillende spoed leverbaar. Om die eenvoudig en vooral veilig te kunnen vervangen, heeft de fabrikant een trap met een flink bordes achterop de machine gebouwd. Iedere vijzel voedt een tweeleidingensysteem dat louter uit rechte leidingen bestaat, geen bochten.

Kleinere werkbreedten?

De machine zoals getoond op vakbeurs Agritechnica is ook als 36 metermachine leverbaar, met eveneens 12 secties. De fabrikant sluit niet uit dat er kleinere kunstmeststrooiers volgens hetzelfde concept volgen. Zoals een woordvoerder van Horsch het verwoordt: “Wij beginnen met de ontwikkeling van een nieuw concept altijd met een grote machine. Als iets op een grote machine goed werkt, dan werkt het ook op een kleinere variant. Terugschalen is makkelijker dan opschalen.”

De Horsch Leeb Xeric 14FS staat op een gestuurde tandem op BKT IF 650/85R42-banden. De benodigde hydrauliek voor de blazer en de aanvoervijzel komt van een PTO aangedreven pomp. Voor de vijzels van het doseersysteem wordt gebruikgemaakt van de LS-aansluiting van de trekker. Die moet 140 liter per minuut kunnen leveren om alles goed te laten werken.

 Klikbare Afbeelding


Grasdag Banner

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Beheer
WP Admin