AlgemeenAchtergrond

Hooi veilig gesteld onder dekzeil

Maurik – Veehouder Henk van Holland uit het Gelderse Maurik legde vanochtend extra versteviging aan op het dekzeil, dat hij over duizend pakken hooi heeft gespannen.

Maurik – Veehouder Henk van Holland uit het Gelderse Maurik legde vanochtend extra versteviging aan op het dekzeil, dat hij over duizend pakken hooi heeft gespannen. De veehouder slaagde er dinsdag net voor de buien in om duizend pakken naar huis te brengen, maar de andere helft kon hij niet meer voor de regen binnen krijgen. Net voordat de eerste spetters vielen had hij het pakket afgedekt. ”Dit is superhooi. We voeren het aan de paarden. Voor de koeien is het hooi van het vogeltjesland niet goed genoeg”, zegt de veehouder.

Foto William Hoogteyling

Lichtenvoorde – In de stromende regen zijn vanmiddag de eerste campinggasten gearriveerd op de Zwarte Cross in het Achterhoekse Lichtenvoorde. Ondanks het natte weer gaan ze goedgemutst het weekend in. Het festival is voor veel schuur- en tentfeestbezoekers het hoogtepunt van het jaar. Vorig jaar kwamen er 148.000 gasten op af, van wie er 17.500 op de camping logeerden. De weersomstandigheden doen de naam van het evenement eer aan. Modder kan niet uitblijven op de grasvelden. In vijftien verschillende klassen strijden coureurs in de meest creatieve voertuigen om de hoogste eer. Naast standaardmotoren komen onder meer motoren met zijspan, zelfrijdende caravans, motoren met aanhangers en zeer zware voertuigen zoals omgebouwde combines en bietenrooiers in de baan. Op de muziekpodia treden ruim honderd bands aan. Naast bier, brommers en bands is er aandacht voor cultuur: er zijn 450 theateroptredens, waaronder een speciale editie van Achterhoeks Lingo met Lucille Werner.
Het evenement, georganiseerd door de band Jovink en de Voederbietels, duurt nog tot en met zondag en viert de vijftiende editie.

Foto Theo Kock

Vught – Varkens KI Nederland, onderdeel van Pigture Group, heeft vijf Belgische Piétrain-eindberen in productie genomen. De dieren staan gestald in het KI-station in Helden. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Op korte termijn komen er nog drie beren bij, meldt het bedrijf.
De beren zijn geselecteerd naar Belgische maatstaven voor de productie van vleesvarkens bestemd voor de Belgische markt. In eerste instantie heeft KI Nederland één klant met zo’n 1.500 zeugen die voor deze markt produceert en de beren gaat gebruiken, aldus een woordvoerder. KI Nederland verwacht echter dat er meer vraag komt naar het Belgische Piétrain-sperma.

Foto KI Nederland

Zuidbroek – Maatschap Bos laat een nieuwe jongveestal bouwen in het Groningse Noordbroek. Het jongvee loopt nu buiten, maar het is de bedoeling dat de dieren komende winter in hun nieuwe onderkomen staan. ”Acht jaar geleden hebben we al een nieuwe melkveestal gebouwd”, vertelt Wim Bos. Samen met zijn vader houdt hij nu zo’n 170 melkkoeien. ”De melkveestal biedt ruimte aan tweehonderd koeien. De bedoeling is om de stal zo snel mogelijk met eigen aanwas vol te krijgen. We gaan zeker niet wachten tot 2015.”

Foto Koos van de Spek

Canberra – Een activist van milieuorganisatie Greenpeace maait transgene tarwe kapot in een proef van het Australische onderzoeksinstituut CSIRO in Canberra. Volgens Greenpeace wil het CSIRO genetisch gemanipuleerde tarwe kweken voor menselijke consumptie. Volgens het CSIRO is de tarwe genetisch zo aangepast dat het eiwit in de tarwe is veranderd. De proef is afgeschermd met vogelnetten om verspreiding van zaden naar de buitenwereld te voorkomen. De politie onderzoekt de vernieling.

Foto ANP

Beheer
WP Admin