Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Hoge prijzen in graanpool Agrifirm

De stijgende prijzen op de graanmarkt hebben geresulteerd in hoge poolprijzen, meldt coöperatie Agrifirm. De uiteindelijke poolprijs ligt volgens de coöperatie afhankelijk van de poolsoort en het product 35 tot 60% hoger dan vorig seizoen.

De poolprijs van baktarwe in de bewaarpool is uitgekomen op € 340,50 per ton. De basispool van baktarwe geleverd in de oogstperiode bedraagt € 264 per ton. De basispool van voertarwe ligt daar net onder met € 256,50 per ton. Voertarwe in de bewaarpool komt op € 330 per ton.

Voor de basispool loopt het verkoopseizoen van de maand mei voorafgaande aan de oogst tot aan mei het jaar erop. Graan uit de bewaarpool wordt vanaf vlak voor de kerst tot aan mei op de markt gebracht. Vandaar het grote prijsverschil nu de graanmarkt sterk stijgende prijzen heeft laten zien in de afgelopen maanden. Bovenop de genoemde poolprijs krijgen leden van Agrifirm over oogst 2021 een ledenvoordeel van € 3,50 per ton.

Brouwgerstpremie gestegen

De basispool voor brouwgerst komt uit op € 279 per ton. De brouwpremie loopt op tot € 32,50 per ton. Bij aanvang van het verkoopseizoen stond de brouwgerstmarkt nog onder druk van lagere bierconsumptie als gevolg van de coronamaatregelen. Vlot na de oogst werd duidelijk dat goede brouwgerst in Noordwest-Europa schaars was en daardoor steeg de brouwgerstpremie. Voor brouwgersttelers die zelf bewaren komt de prijs in de lange bewaarpool uit op € 355,50 per ton inclusief brouwpremie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief graanmarkt en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin