Partner
Bart Jochems is de derde generatie op melkveebedrijf De Wetschothoeve in Vlimmeren (B.). – Foto: AHV RundveePartner

Hoge melkproductie en diergezondheid moeten hand in hand gaan

De Wetschothoeve in Vlimmeren (B.) is een modern melkveebedrijf met 280 koeien. Derde generatie boer Bart Jochems streeft naar een hogere melkproductie, nu al 10.000 liter per koe. Met vier nieuwe melkrobots en de inzet van AHV-producten is de uiergezondheid verbeterd. Bart waardeert vooral de efficiëntie en kostenbesparing van de AHV-middelen in vergelijking met traditionele methoden.

De Wetschothoeve in Vlimmeren (B.) wordt gerund door Bart Jochems en zijn gezin. Bart is de derde generatie boer op het melkveebedrijf, wat niet altijd volledig als melkveebedrijf heeft gefunctioneerd. Op de huidige locatie startten zijn grootouders ooit met een bedrijf met meer tuinbouw dan landbouw.

Toen de vader van Bart in 1976 het bedrijf overnam, koos hij ervoor om zich te richten op de melkveetak. In 2000 was het de beurt aan Bart om het bedrijf over te nemen van zijn vader, op dat moment telde het bedrijf zo’n 70 koeien. Sindsdien zijn er veel veranderingen doorgevoerd op het bedrijf, waaronder de aanpak op het gebied van diergezondheid.

Ambities voor een hogere productie

Sinds Bart het bedrijf overnam, nam het aantal koeien geleidelijk aan sterk toe. Nu telt het bedrijf 280 koeien met bijbehorend jongvee, waarvan 95% Holstein is. De vader van Bart was altijd al intensief bezig met de fokkerij en begon ooit met koeien die een productie hadden van 7.500 liter. Door de jaren heen maakte ook de productie een evolutie door en ligt dit getal nu op 10.000 liter.

In het aantal koeien kan het bedrijf niet meer groeien, dus nu komt het erop aan dat de koeien gaan groeien in productie. Hiervoor heeft Bart volop ambities, zijn wens is om richting de 13, 14 of zelfs 15.000 liter te gaan melken. Om zo efficiënt mogelijk te melken, zijn er in het begin van dit jaar vier Merlin Fullwood Packo melkrobots geplaatst. Daar is Bart heel tevreden over.

Behoefte aan alternatief voor reguliere middelen

Toen er bij het bedrijf voor het eerst een AHV-adviseur langskwam, was Bart helemaal niet overtuigd van het verhaal. Enige tijd later zei een collega-boer uit de buurt tegen hem: ‘Die producten werken goed, dat moet je toch eens proberen’. Op dat moment hadden we ook echt wel problemen dat het niet goed ging met de uiergezondheid. We waren eigenlijk ten einde raad”, vertelt Bart. “We geloofden niet echt in AHV in het begin, maar we waren al die reguliere middelen zo beu dat we besloten AHV een kans te geven.”

De melkveehouder vervolgt: “We zijn begonnen met het opvolgen van de protocollen en nu zijn we drie jaar verder.” Ook de begeleiding van de vaste AHV-adviseur van het bedrijf, Stella Faber, is van grote meerwaarde. “Stella steekt er ook echt veel werk in om goede resultaten te behalen, daar zijn we erg tevreden over.” Het bedrijf maakt gebruik van MPR-begeleiding. Daarbij wordt elke zes weken gekeken naar de gezondheidsstatus en productie van de koeien. Naast het proactieve advies volgt een reactief advies voor eventuele producttoedieningen bij de dieren.

Naast uiergezondheid wordt gebruikgemaakt van de producten uit het AHV Transitie en Baarmoedergezondheid & Vruchtbaarheidsprogramma. Rondom het afkalven worden de Metri Tablet, StartLac Paste en de Booster Tablet ingezet. Het AHV Baarmoedergezondheid & Vruchtbaarheidsprogramma is gericht op het verbeteren van de baarmoedergezondheid en vruchtbaarheid, het bevorderen van een optimaal afkalfproces, een sterke start van de lactatie en een verhoogde levenslange productiviteit.

Sinds Bart het bedrijf overnam, nam het aantal koeien geleidelijk aan sterk toe. Nu telt het bedrijf 280 koeien met bijbehorend jongvee, waarvan 95% Holstein. – Foto: AHV
Sinds Bart het bedrijf overnam, nam het aantal koeien geleidelijk aan sterk toe. Nu telt het bedrijf 280 koeien met bijbehorend jongvee, waarvan 95% Holstein. – Foto: AHV

Uiergezondheid onder controle

De manier van werken met de AHV-producten is met de tijd veranderd op het bedrijf. “In het begin was het vooral problemen oplossen in plaats van zaken voorkomen. Nu zijn we eigenlijk op het moment aangekomen dat het gewoon goed draait. Het tankcelgetal is goed, uiergezondheidsproblemen zijn er niet veel: we hebben het gevoel dat het nu onder controle is.” Waar de uiergezondheid langere tijd voor serieuze problemen zorgde, zijn de andere gezondheidsaspecten van de koeien stabiel. “Als ik nu op het gebied van uiergezondheid verdenkingen zie, pak ik dat meteen intensief aan. In deze gevallen geef ik een koe dan een Quick, Extra en Aspi Tablet, en dikwijls een Booster Tablet erbij om de koeien optimaal te ondersteunen.”

Moeizame start lactatie? Dien Booster Tablet toe

Naast de ondersteuning van de uiergezondheid, wordt de Booster Tablet breder ingezet op het melkveebedrijf. Eens in de paar dagen wordt gekeken hoe de verse koeien opstarten. Heeft een koe een wat moeizame start, dan wordt een Booster Tablet ingezet. “Ik vind dat het product zeker zijn werk doet, we zetten het ook in bij een te lage pH-waarde in de pens.” Stella licht dit verder toe: “Booster wordt vaak ingezet bij een achterblijvende productie, bij een verandering van de mest, verminderde pensvulling en bij een verminderde eetlust. Door het gebruik van de Booster Tablet zie je dat een koe binnen een paar dagen weer gaat eten en de andere gezondheidsproblemen ook verbeteren.”

‘Capaciteit melkrobot met AHV optimaal gebruikt’

In het begin moest Bart nog wel wennen aan de nieuwe werkwijze, vooral dat het soms wat langer duurde voordat er zichtbaar resultaat was. Inmiddels weet hij dat het werkt en hoelang het duurt voordat de werking zichtbaar is. “Het is niet duurder dan de traditionele middelen. Het werkgemak vind ik goed en ik ben ervan overtuigd dat wanneer je de protocollen volgt en op de melkcontrole ziet dat het tankcelgetal zakt, dat je uiteindelijk steeds minder reactief producten in hoeft te zetten, wat het een stukje voordeliger maakt.

Ook voor de robots is het voordelig. Als je na het toedienen van traditionele middelen melkt, dan moet de robot na die koe een spoeling doen en dat duurt echt minuten. Als die koe drie keer door de robot komt om te melken, ben je 24 minuten kwijt. Dat is met 280 koeien niet praktisch. Met AHV doe je gewoon een backflush en heb je met normale werking geen tijdverlies en maak je optimaal gebruik van de capaciteit van de melkrobot.”

Wil je meer weten over de aanpak van Bart Jochems? Je leest het hier.
Beheer
WP Admin