Koe in afkalf-strohok. Een koe die in de eerste drie weken na afkalven gewicht verliest, heeft een verminderde vruchtbaarheid bij de eerste inseminatie. - Foto: Bart Nijs RundveeNieuws

Hoge conditiescore nadelig voor vruchtbaarheid koe

Koeien die na het afkalven dalen in body-conditiescore (BCS), hebben een verhoogde concentratie aan vrije vetzuren (NEFA) in het bloed. Ook hebben ze meer embryo’s van slechte kwaliteit.

Gewichtsverlies na het afkalven leidt tot minder embryo’s en lagere conceptiecijfers. Dat meldt het Amerikaanse Dairy Herd aan de hand van een uitzending van The Dairy Signal eind juli.

Koeien die met een gezonde BCS (3 tot 3,5) afkalven, raken in minder dagen opnieuw drachtig. Koeien met een te ruime conditie doen daar een stuk langer over.

Opvallende gewichtstoename

Koeien die in de eerste drie weken na afkalven gewicht verliezen, hebben een verminderde vruchtbaarheid bij de eerste inseminatie. Opvallend aan dat onderzoek was dat bijna 800 koeien gewicht verloren en dat de helft daarvan in gewicht toenam. Van deze laatste groep was de zogenoemde conception rate (percentage geslaagde inseminaties) 83,5%. De koeien die daalden in BCS hadden een conception rate van 25%. Dit is niet alleen een behoorlijk verschil, het laat ook zien dat een gewichtstoename in de eerste drie weken na afkalven mogelijk is.

Drogestofopname tijdens droogstand

Eerder meldde de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) dat de afname van BCS in de eerste drie weken na afkalven niet meer dan een half tot een punt mag zijn. Het snel dalen van de conditie is erg afhankelijk van de drogestofopname van de droge koeien in de laatste drie weken van de droogstand.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief vruchtbaarheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin