AlgemeenNieuws

Hogan neemt landbouwmarkten onder loep

Parijs – Europees landbouwcommissaris Phil Hogan stelt een taakgroep in die landbouwmarkten onder de loep neemt. De Ier kondigde de maatregel aan in een toespraak in Parijs, nadat hij uitvoerig had gesproken met de Franse landbouwminister Stéphane Le Foll.

De taakgroep zal onder meer kijken naar de positie van producenten in de keten.

Marktcijfers

Hogan zei na de bijeenkomst met Le Foll ook diens wens te komen tot betere marktdata. De cijfers moeten wat Hogan betreft meer up-to-date zijn en preciezer. De Franse politicus uitte eerder kritiek op het melkprijsobservatorium van de EU, dat te weinig zoden aan de dijk zou zetten.

Prioriteit van Juncker

Eerder zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, dat de EU de macht van supermarkten in de zuivelmarkt moet breken. Juncker deed de uitspraak tijdens zijn ‘State of the Union’-speech, waarin hij de topprioriteiten van de Commissie uiteenzette. De Luxemburger hekelde ook het feit dat een fles water duurder is dan melk.

Dwang versus vrijwillig

Hogan wil met de taakgroep mogelijk toewerken naar meer dwingende maatregelen tegen oneerlijke handelspraktijken, of aanpassing van het mededingingsrecht zodat boeren zich eenvoudiger kunnen verenigen. Boerenorganisaties uitten de laatste tijd meermalen kritiek op een vrijwillige gedragscode die handelaren en supermarkten tot beter gedrag moeten bewegen.

Expertgroep financiële regelgeving

De grootste Finse boerenorganisatie verliet het zogeheten ‘Supply Chain Initiative’ enkele dagen geleden en de Europese boerenkoepel Copa Cogeca weigert nog altijd lid te worden. Hogan kondigde recent ook een expertgroep aan die moet kijken naar hoe financiële regelgeving omtrent bijvoorbeeld termijnmarktcontracten. Nieuwe regels zouden beweeglijkheid van prijzen tegen kunnen gaan.

Het is onduidelijk hoe de taakgroep die Hogan aankondigt zich verhoudt tot een ‘high level group’ van Eurocommissarissen die samen naar structurele versterking van de landbouw krijgen.

Beheer
WP Admin