Foto: Martijn ter Horst RundveeColumn

‘Het scherpst van de snede’

Grasoogst. Een tevreden gevoel ondanks de weinige uurtjes slaap en almaar rinkelende telefoon.

De eerste snee gras en de maisoogst zijn de meest bijzondere momenten van het seizoen. Voor het oogsten van de eerste snee moest je dit jaar wel erg geduldig zijn. Met Hemelvaart stond er voor mij nog niet genoeg gras. De drie weken erna was het weer te wisselvallig om te kunnen inkuilen. Daardoor stond er eind mei een pak gras dat op veel plekken al plat lag en nodig gemaaid moest worden. We keken dus erg uit naar een paar zonnige dagen.

Met koffietijd is het maaien van de eerste snede altijd onderwerp van gesprek bij de jongens. Ze hadden alle machines al weken klaarstaan, helemaal tiptop in orde dus daar kon het niet meer aan liggen. Voor het eerste weekend van juni werd goed weer voorspeld en vanaf de woensdag ervoor begon het bij iedereen al te kriebelen. De mogelijke planning en werkverdeling werden keer op keer doorgenomen en even zo vaak bijgesteld. Op het laatst was het de vraag of we zaterdag zouden gaan maaien of toch nog zouden wachten tot maandag.

Spreiding werkzaamheden

We proberen altijd in de voorhoede te maaien. We hebben namelijk ook nog een bescheiden loonwerktak en willen daarom het werk zo goed mogelijk spreiden. Vanaf het moment dat de maaicombinatie weggestuurd is richting de eerste kavel begint de adrenaline toch altijd op te spelen. Sleufsilo leegmaken en klaarzetten, wel of niet de schudder gebruiken? Wanneer kan de hark naar het eerste perceel en wanneer kunnen we beginnen met inkuilen?

De grassnee was dit keer ontzettend zwaar, het opruimen ervan ging niet zo vlot. We moesten de dagen een stuk langer maken en een stuk van de nachten ook nog eens gebruiken. Na drie dagen was meer dan anderhalve sleufsilo volgereden met volgens mij een prima kwaliteitsproduct. Wat het uiteindelijk wordt, zien we over een paar weken als de analyses binnenkomen.

Opbrengst gras

Ook andere boeren hadden net als wij een giga-opbrengst waar bijna geen doorkomen aan was. We hebben zelden in twee weken tijd zoveel uren gemaakt voor een grasoogst. ’s Nachts een uurtje of vier slaap, de koelbox opnieuw gevuld en starten maar weer. ’s Ochtends was er immers geen dauw dus je kon vroeg beginnen.

Overal blije mensen want de afgelopen drie droge jaren hebben de ruwvoervoorraad behoorlijk ingekort. Dan ben je blij als in een keer je sleufsilo’s weer gevuld zijn en de achterstand weer aardig is ingehaald!

Hoewel deze oogstperiode vaak het uiterste van mens en machines heeft gevergd, was het toch vooral genieten geblazen. Genieten van een mooi liedje op de radio, een grapje met de jongens over de mobilofoon, iets lekkers bij de koffie die overal klaarstaat en van de sterke verhalen. Daardoor kijken we met een tevreden gevoel terug op de eerste snee van 2021 ondanks de weinige uurtjes slaap en de telefoon die maar bleef rinkelen. Elk jaar is weer anders en dat maakt het ook steeds weer de moeite waard. Velen zullen verwelkomen dat het het hele seizoen groeizaam weer blijft.


Nieuwsbrief gras

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gras.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin