Foto: Ruud Ploeg BoerenlevenAchtergrond

‘Het is mooi dat kinderen kunnen genieten van boerenleven’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Daniël en Corine Berger vertellen wat het voor hen betekent.

Daniël

“Ik ging naar Smithy’s in Eesveen, daar kwamen Nick & Simon optreden. Corine was daar ook en ik viel direct voor haar vrolijke karakter. Nu hebben we samen een huwelijk en kinderen, maar ook de kinderopvang en de melkveehouderij. We zijn dus ook zakenpartners. Corine heeft een drive, ze wil alles uit het leven halen. In 2018 namen we de boerderij over en verbouwden we het achterhuis tot een agrarische kinderopvang. Ik regelde de verbouwing en dacht na over zaken als parkeerplaatsen en tuin, Corine had contact met de gemeente over de vergunningen. Het was hard werken. Tijdens de verbouwing bleef de kinderopvang open. Gelukkig was het mooi weer en konden de kinderen veel naar buiten. Corine is enorm goed met kinderen; hoeveel er ook zijn, ze heeft alles onder controle.”

“We doen veel samen. ’s Ochtends gaan we samen melken, waarbij we veel overleggen, daarna gaan we ontbijten en dan breng ik de kinderen naar school. Ik ga bijvoorbeeld ook met ze naar de tandarts.

Met de 2 oudsten en met een melkveehouderij ging het leven ook gelijk weer door, je moet wel

Corine’s auto-ongeluk in 2014 drukte een stempel op ons. We zijn er bovenop gekomen omdat ze heel positief is. Met de 2 oudsten en met een melkveehouderij ging het leven ook gelijk weer door, je moet wel. We groeiden verder naar elkaar toe.

Het was niet vanzelfsprekend dat er nog gezinsuitbreiding kwam, maar we zijn heel gelukkig met de komst van Charlotte in 2016. Corine is lichamelijk en geestelijk zo sterk dat ze dat aankon, ik ben enorm trots op haar. We houden onze overleden dochter Karlijn bespreekbaar, ook met de kinderen. Ze hoort erbij. De oudste zegt dat ze een broertje en 2 zusjes heeft.

Onze kinderen zijn veel op de boerderij. Nadine is 7, ze wil dierenarts worden en kijkt toe als de dierenarts een keizersnede uitvoert. Verder gaat elke avond wel iemand mee melken.

Dat soort dingen, dáár zit het geluk in, en niet zozeer in vakanties

We vinden het belangrijk onze kinderen een geweldig mooie jeugd te bieden. We willen ze vrijheid geven en alle mogelijkheden om zich te ontwikkelen, zoals crossen met het crossmotortje of picknicken in het gras. Corine en ik gaan graag naar het Dicky Woodstock-festival; als het kan, pas ik het inkuilen erop aan. Dat soort dingen, dáár zit het geluk in, en niet zozeer in vakanties.”

Corine

“Wij ontmoetten elkaar in 2008 tijdens een optreden van Nick & Simon in de plaatselijke disco. Daarna kwam hij bij ons thuis Boer zoekt Vrouw kijken. Daniël zette er gelijk vaart achter. Omdat de boerderij die hij met zijn ouders had, geen uitbreidingsmogelijkheden had, vonden we een andere. Al snel moesten we grote beslissingen nemen. In 2009 zijn we getrouwd en woonden we op het bedrijf.

Toen ik in 2011 klaar was met de pabo, waren er geen banen. Ik wilde niet iedere ochtend klaar zitten met mijn broodtrommeltje in de hoop dat ik ergens kon invallen, dus begon ik als gastouder. Dat liep al snel goed.“In 2014, 3 weken voor ik uitgerekend was van ons derde kindje, kreeg ik een ernstig auto-ongeluk. We verloren Karlijn en ik lag een maand in het ziekenhuis. Dat was en is heel zwaar, maar ik ben dankbaar dat ik er nog ben en ook voor alles wat we kunnen doen.

We moesten accepteren dat we dit verlies verschillend verwerkten

Ik kijk naar wat we wél hebben. Daniël en ik hebben altijd een goede band gehad, we moesten accepteren dat we dit verlies verschillend verwerkten. Zo ben ik meer een prater dan hij. Samen zetten we de schouders overal onder. Ik ben er trots op dat Daniël altijd met onze kinderen overal naar toe gaat en dat hij gewoon als enige man tussen de vrouwen in het consultatiebureau staat. Ik waardeer het erg dat hij me in alles steunt.

Vanuit de kinderopvang zie je de stal of een koe, dat vind ik belangrijk

Afgelopen jaar hebben we het achterhuis verbouwd tot agrarische kinderopvang. Ik vind het mooi als andere kinderen ook van het mooie boerenleven kunnen genieten. Vanuit de kinderopvang zie je de stal of een koe, dat vind ik belangrijk. Kinderen leren hier dat melk uit de koe komt en een ei uit een kip. Nu we personeel hebben, heb ik meer ruimte gekregen om ook weer meer op de boerderij te helpen.

Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf in Dwingeloo, daar was het altijd de zoete inval. Dat iedereen aan kan schuiven vind ik belangrijker dan een aanrecht dat altijd spic en span is. Maar we maken ons, zeker sinds het ongeluk, niet druk om kleinigheden. Wij zijn jong getrouwd, en gaan er regelmatig even uit. We zijn geen types voor lange vakanties, maar als er een leuk concert in de buurt is, gaan wij daar zeker naartoe.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 28 van dinsdag 9 april en is onderdeel van de rubriek Man & Vrouw

Beheer
WP Admin