Henk Bleker staat de pers te woord over het gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, zomer 2022. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Henk Bleker gestopt als voorman NMV

Henk Bleker heeft zijn taken als voorzitter van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV) neergelegd. Eind deze maand kiezen de leden van NMV een nieuwe voorzitter uit hun midden.

Dat meldt Henk Bleker, tot het aanwijzen van een nieuwe voorzitter neemt Paul Gosselink de honneurs waar. Bleker trad in september 2021 aan om de bestuurlijke crisis binnen de melkveehoudersorganisatie tot bedaren te brengen. In december van datzelfde jaar werd hij als voorzitter gekozen. Na twee jaar vindt Bleker het welletjes geweest. Aan zijn vertrek is expres weinig ruchtbaarheid gegeven.

Betrokken bij onderhandelingen stikstofbeleid

Als voorzitter van NMV was Bleker betrokken bij de gesprekken met Johan Remkes over het stikstofbeleid in 2022 en de onderhandelingen over het Landbouwakkoord vorig jaar. De NMV liep voortijdig van de sectortafel melkvee weg, omdat er te weinig bereikt werd op belangrijke punten als mest en grond.

Bleker was al voor dit voorzitterschap geen onbekende in de landbouw, hij was eerder namens het CDA staatssecretaris van Economische zaken. In die periode, van 2010 tot 2012 hoorde de landbouw tot zijn verantwoordelijkheid in het kabinet Rutte I. Vanwege die functie wordt zijn naam vaak verbonden aan het inmiddels gestrande Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Interim-voorzitter Gosselink weet te melden dat het bestuur van NMV een nieuwe voorzitter zal voordragen op een ledenvergadering, eind deze maand. Er kunnen zich dan formeel ook tegenkandidaten melden. Het enige wat Gosselink daarover wil zeggen: “Als de voorgedragen kandidaat wordt gekozen door de leden, heeft de NMV weer een melkveehouder als voorzitter”.

Beheer
WP Admin