Afbeelding: Dacom AkkerbouwNieuws

Heftige infectiekansen phytophthora

Met name in de tweede helft van de week lopen de phytophthora-infectiekansen weer behoorlijk op, al lijkt het noorden van het land de dans wat te ontspringen.

Dat voorspelt het phytophthora-adviessysteem van Dacom. De eerste phytophthora-aantastingen in Nederland zijn al aangetroffen, meldt de nieuwsbrief van middelenfabrikant Belchim.


Lees verder onder de afbeelding.

Infectiedruk phytophthora. Groen betekent geen gevaar op phytophthora. Oranje is matige risico. Rood: hoog risico. - Afbeelding: Dacom

Infectiedruk phytophthora. Groen betekent geen gevaar op phytophthora. Oranje is matige risico. Rood: hoog risico. – Afbeelding: Dacom

Phytophthora in Veenkoloniën

Een Dacom-medewerker heeft al een aantasting gezien in de Veenkoloniën, vertelt Cor Rijzebol, senior technical expert bij Dacom. Dat verbaast Rijzebol niet. “We hebben op zich een gunstig voorjaar met weinig infectiekansen gehad, maar op momenten is er zeker een mogelijkheid geweest voor de phytophthoraschimmel om een voet aan de grond te zetten.”

Op de lijn Assen–Veendam wordt het de komende periode spannend. Door hevige neerslag en hagel is er pleksgewijs veel schade aan het gewas. Onder de juiste omstandigheden biedt dat extra mogelijkheden voor een infectie.

De komende dagen in echt phytophthoraweer. Weersite Weeronline voorspelt langdurig regen op woensdag en donderdag in het zuiden en midden van het land. Pas na vrijdag wordt het droog.

Beheer
WP Admin