Oogst van biologische sperziebonen in 2021. Hak stapt volgens plan over op uitsluitend biologisch. – Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Hak stapt volledig over op biologische sperziebonen

Groenteverwerker Hak in Giessen stapt volledig over op biologische teelt van lokaal geteelde sperziebonen. Dit past in het doel van het bedrijf om in 2027 alle lokale groenten en peulvruchten biologisch te telen.

De biologische sperziebonen van Hak liggen dit najaar in de supermarkt en vervangen de gangbare variant. De bonen worden geteeld in Noord-Brabant, waar ondanks het natte voorjaar een geslaagde opbrengst en goede kwaliteit is gerealiseerd, aldus Hak.

Nieuwste technologie

Volgens Joachim Nieuwhoff, directeur inkoop en landbouw bij Hak, is voor het succesvol produceren van biologische gewassen steeds meer inzet nodig van technologie. “Duurzaam telen gaat pas werken als de nieuwste technologieën op grote schaal worden ingezet.” Samenwerking in telersverenigingen moet meer investeringen mogelijk maken in robotisering, zoals mechanische onkruidbestrijding.

Sperziebonen zijn, na rode bieten, het tweede gewas waarbij Hak overstapt op volledig biologisch. Later dit najaar volgen biologische boerenkool en zuurkool. Hak is van plan om in 2025 ook spinazie, velderwten en tuinbonen biologisch te telen.

Beheer
WP Admin