AlgemeenOpinie

Hadden we maar een Marianne

“Ik kan haar wel schieten, maar ik heb groot respect voor de wijze waarop ze het debat beheerst”, zegt Hanna.

Ze heeft het over Marianne Thieme. Die debatteerde bij Eva Jinek op Zondag geraffineerd en helder over de plezierjacht. In Pow News zagen we hoe ze een snackbar opende, waar de vegetarische ballen van haar man, voorheen akkerbouwer, Korteweg, worden verkocht. Ze verdedigde zijn principes met verve.

Dan is het bij ons maar behelpen. Wie van onze voormannen maakt indruk met het hoofd op de televisie of in de krant? Bedroevend weinig.  Al onze leiders, van Maat, Huibers tot Schenk en Romeijn treden vooral op voor eigen parochie.

“Sieta van Keimpema kan het ook, evenals de vertrokken Annechien ten Have en Annie Schreijer” meent Hanna. “Je kan het met ze oneens zijn, maar ze hebben wel de goede neus voor publiciteit. Dat hebben onze voormannen niet. Daarom hebben we dringend behoefte aan een soort Marianne, die als een teckel op de problemen zit en blaft op het juiste moment. Zoals nu weer met de plezierjacht. Zij weet te scoren op gevoel en wij als boeren zitten met de brokken. Vossen, ganzen en steenmarters brengen veel schade aan. We mogen er niets tegen doen, dankzij Marianne en haar kornuiten.”

Het is de hypocrisie ten top. Nederlanders zijn dol op dieren, maar eten ook graag vlees. Waarom dan niet jagen? Niet alleen op dieren die schade veroorzaken, zoals vossen en ganzen, maar ook op konijnen en fazanten.

“Zo is het maar net”, knikt Hanna. “Waarom wel een mals biefstukje eten, maar geen hazenrug of een stuk gans? Zeker is dat in het wild levende dieren een leven hebben gehad zoals alle diervriendelijke milieufanaten dat graag zouden willen. Veel mensen hebben geen principiële bezwaren tegen het doden van dieren. Waarom dan wel tegen het doden van in het wild levende dieren? Natuurlijk, aan regels gebonden, zodat de wildpopulatie in stand blijft. Maar toch niet alleen omdat Marianne het met haar grote mond niet wil?”

Ik vrees van wel. Daarom zouden wij een Marianne moeten hebben.

Beheer
WP Admin