H5N8 duikt ook op in Oostenrijk - Foto: AFP PluimveeNieuws

H5N8 duikt ook op in Oostenrijk

Het vogelgriepvirus H5N8 verspreidt zich rap. In Oostenrijk is het gevonden bij dode watervogels, met name rond de Bodensee.

Het Oostenrijkse ministerie van volksgezondheid liet dinsdagavond 8 november weten het virus voornamelijk te hebben gevonden bij dode kuifeenden. Of het om een hoog- of laagpathogene variant gaat moet verder onderzoek nog uitwijzen.

In elk geval bij vijf wilde vogels in de Oostenrijkse regio Vorarlberg is na testen officieel bevestigd dat het om H5N8 gaat. Volgens het ministerie zijn echter ruim 100 dode vogels rondom het meer gevonden, niet alleen op Oostenrijks, maar ook op Duits en Zwitsers grondgebied.

Hoogpathogene variant in Duitsland en Polen

Eerder dinsdag stak het H5N8-virus al in het noorden van Duitsland en in het noordwesten van Polen de kop op. Van deze meldingen (allen van wilde watervogels) is bekend dat het om de hoogpathogene variant gaat, die zeer besmettelijk en dodelijk is voor pluimvee. In Hongarije is het virus op een kalkoenbedrijf aangetroffen. Volgens het Oostenrijkse ministerie zou het virus ook in Kroatië zijn aangetroffen, hoewel de Kroatische overheid daarover officieel nog geen melding heeft gemaakt.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin