Groupe Bel verkoopt minder in Europa - Foto: ANP RundveeNieuws

Groupe Bel verkoopt minder in Europa

Het Franse kaasbedrijf Groupe Bel ziet de omzet in Europa dalen door lagere verkoopprijzen en negatieve wisselkoersontwikkelingen.

Dat laatste heeft ook een drukkend effect op de afzet elders in de wereld. Daarnaast heeft het bedrijf te kampen met de problemen in oorlogsgebieden als Irak, Libië, Syrië en Jemen.

Stabiele omzet bij hogere winst

De omzet bleef in de eerste jaarhelft stabiel op €1,449 miljard, terwijl de nettowinst 19% hoger uitkwam op €111 miljoen. Groupe Bel schrijft dat echter grotendeels toe aan een andere manier waarop de cijfers worden geconsolideerd.

Het kaasbedrijf, ook eigendom van Leerdammer, meldt verder dat de gang van zaken in het tweede kwartaal slechter was dan in het eerste, met name in Europa, waar de omzet in de afgelopen drie maanden bijna 5% lager was dan een jaar geleden. In een aantal ontwikkelingslanden deed Groupe Bel het beter, geholpen door lagere grondstoffenprijzen en gerichte marketinguitgaven. Bovendien heeft het kaasbedrijf het aanbod in deze regio’s en in de VS verder verbreed.

Tweede jaarhelft onzeker

Groupe Bel weet niet helemaal hoe de rest van het jaar gaat verlopen, met name door de grote onrust op de wereldwijde valutamarkten, maar ook door het herstel in de prijzen voor grondstoffen. “We worden nog altijd geconfronteerd met een moeilijke economische omgeving, vooral in Europa, en een erg onzeker geopolitiek kader in het Midden-Oosten en Afrika.”

Dankzij de kracht van de merken blijft Groupe Bel echter wel vertrouwen hebben in de verdere groeimogelijkheden.