Pluimveedierenarts Rutger Jansen van ForFarmers Hendrix demonstreert hoe de hardheid van de maagspier van een leghen getest kan worden in het kader van de maagscore. Foto: Jan Willem van Vliet PluimveeNieuws

Grote verschillen in maagontwikkeling leghennen

Tussen koppels leghennen zijn grote verschillen in maagontwikkeling. Dat meldt voerfabrikant ForFarmers naar aanleiding van de eerste resultaten van de maagscoretest

De maagscoretest is in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) bij 125 koppels uitgevoerd. Goed ontwikkelde magen zijn van belang voor de darmgezondheid.

Helft koppels leghennen heeft extra ondersteuning nodig

In de praktijk bleken de onderlinge verschillen groot. Volgens ForFarmers was bij de helft van de koppels de gezondheidsstatus van de maag dusdanig dat extra ondersteuning nodig was in de vorm van voer- of managementadvies. De maagscores van de onderzochte leghennenkoppels liepen uiteen met de cijfers 3 tot en met 9. bij een 7 of hoger werd een maag als ‘prima gezond’ beoordeeld. Van het totaalaantal koppels scoorde 50% een 5 of lager.

Maagscore koppelen aan technisch resultaat

Met de vorig jaar gelanceerde maagscore, ontwikkeld door GD, Nutreco R&D en ForFarmers, kan de ontwikkeling van de klier- en spiermaag beoordeeld worden als de hennen rond 20 weken oud zijn. Daarbij wordt gekeken naar de overgang van de klier- naar de spiermaag, de dikte van de spierwand en de hardheid van de maagspier. De resultaten van de maagscores worden nog gekoppeld aan de uiteindelijke technische resultaten van de koppels, waarvan het eindresultaat later dit jaar wordt bekendgemaakt.

Beheer
WP Admin