Premium
Er zijn 4 exact dezelfde bedrijven voor 15.000 koeien. De melkstal wordt 'de terminal' genoemd omdat het in veel opzichten doet denken aan een luchthavengebouw. - Foto's: Snorri Sigurdsson RundveeAchtergrond

Grootschalige melkveehouderij belangrijke trend in China

Sommige van de grotere bedrijven zijn speciaal ontworpen voor bezoekers uit de steden. Dit bedrijf ligt in Binnen-Mongolië en toont het gebouw voor de droge koeien, dat hier het 'Koeienhotel' wordt genoemd.

Bengbu is het grootste melkveebedrijf in China, met 20.000 melkkoeien. Op de achtergrond is de biogasproductie te zien en het huis in het midden is de zuivelfabriek. De melk gaat rechtstreeks de consumptiemelkpakken in. Aan elke kant zijn er melkstallen met elk 4 draaiende delen, 8 in totaal.

De omstandigheden in China zijn behoorlijk divers, afhankelijk van waar de bedrijven gevestigd zijn. In Midden- en Zuid-China zijn de gebouwen meestal vrij eenvoudig. Hier de stallen waar de vaarzen gehuisvest zijn.

Alle melkveebedrijven in China zijn om bioveiligheidsredenen vrij goed beschermd en hebben bewakers bij de toegangspoorten. Veel van de grotere bedrijven hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de ingang er groots uit te laten zien.

Als je enkele duizenden koeien in één gebouw hebt, dat ook nog eens in een gebied staat waar het warm wordt, gebruik je veel energie en middelen om de koeien te koelen. Sommige bedrijven gebruiken daarvoor een dwarsventilatiesysteem.

Bengbu is het grootste melkveebedrijf in China. Hier worden elke dag 50 tot 100 kalveren geboren. Die kalveren worden vervolgens enkele weken in kleine buitenhokken gehouden.

De meeste grote melkveebedrijven in China, zoals Bengbu, produceren biogas.

Bedrijven met duizenden koeien hebben grote melkstallen nodig. De meeste bedrijven kiezen voor draaimelkstallen. Sommige gebruiken melkstallen waar de dieren snel uit kunnen. Ze hebben er dan vaak meerdere naast elkaar.

Grote bedrijven hebben grote kuilen nodig. Hier is een maiskuil in de maak voor een van de grotere melkveebedrijven in China.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.

  1. Geerts
    6 juli 2021

    Als deze tent zich doorzet, zijn de boeren over een jaar of 30 in Nederland misschien harstikke blij dat we nog maar weinig vee hebben.

  2. Bol
    6 juli 2021

    En hier worden de boeren weg geschopt om van prima landbouwgrond ”natuur” te maken,ze zullen er nog eens spijt van krijgen.Alle boeren morgen naar Den Haag om te laten zien dat we het zat zijn die
    linkse Haagse kliek die de pest hebben aan die boeren.

  3. Jan Veltkamp
    6 juli 2021

    60 jaar geleden werd ons verteld dat de Japanse autotjes niks voorstelden met hun hoog toeren motoren, te veel slijtage enz enz. Auto’s uit de VS die waren degelijk. Geschiedenis leert ons anders. Nu heeft het westen (nog wel) de hoogste technologie zeggen ze. Maar als China geen chips of andere onderdelen levert hebben we hier in het westen nu al een probleem. Ik hoop niet dat China de toekomst wordt want dan worden wij hun slaven maar als onze regering het niet anders aanpakt dan ben ik bang dat het helemaal fout gaat.

  4. Haan
    5 juli 2021

    Wat een keuterboertjes zijn we hier in NL dan. En dan nog emmeren de partijen en burgers dat we te grote bedrijven hebben. Wat een gezeik hier.

    In China is het zijn het fabrieken, hier wordt het boeren mog met het hart gedaan. Alleen willen de (s)linksen dat niet zien. (S)linksen zijn ook net chine!en. Die dulden ook geen tegenspraak en andere mening.

  5. Pestman
    5 juli 2021

    ot en sien bestaan niet in china, hier komen ze terug.

  6. Lageschaar
    4 juli 2021

    Dwangarbeid is goedkoop in China, daar kan geen ander land tegen op!

  7. Lageschaar
    4 juli 2021

    Dwangarbeid is goedkoop in China,daar kan geen ander land tegen aan!

  8. kippen
    4 juli 2021

    De strijd om het voedsel is wereldwijd volop waarneembaar, hier is Hak deze week al in handen gekomen van een Russische belegger. Strategische belangen worden hier nog niet op waarde geschat, daar is de overheid nog niet mee bezig, integendeel hier wordt de gehele voedselproductie gedeporteerd naar elders.

  9. Coopmans
    4 juli 2021

    Steeds meer landen streven naar een zelfvoorzienende voedselproductie en dan mogen de productiekosten hoger liggen, China is daar een voorbeeld van. Exporteren van voedsel zullen ze nog niet snel nastreven, bij voedsel exporteren horen lage prijzen, ze zullen wel proberen productie ondersteunende innovatie en technologie te ontwikkelen om die dan uiteindelijk te exporteren. Verder zie je in het geval van China dat ze in het buitenland productielocaties opzetten of kopen om te voorzien in de vraag naar voedsel van het thuisland. Zo hebben ze de import en prijsvorming daarvan voor een gedeelte in eigen hand.

    1. W Geverink
      5 juli 2021

      China is het land dat binnen afzienbare tijd de wereld wil domineren. Als een land dat soort plannen heeft kan het om te beginnen beter niet afhankelijk zijn van voedsel importen uit landen als Amerika.

  10. Armer
    4 juli 2021

    Als je rekent met 35 eurocent per ltr zullen ze niks overhouden, reken je met 80 cent voor consumptiemelk in een pak dan zal het wel kunnen.

  11. Brand
    4 juli 2021

    wij worden ontwikkelingsland, de chinese kippen , varkens en melkproducten komen er aan. daar worden geen tegenstanders van een systeem getolereerd. de economie word alleen gestimuleerd.

  12. pluk
    4 juli 2021

    Ziet er allemaal erg netjes uit als dit de toekomst is kunnen we hier wel inpakken maar er zullen ook wel nadelen aan zitten die we niet te zien of te horen krijgen lijkt me