VarkensNieuws

Groeihormonen gevonden in Belgische varkens

Brussel – De Belgische veehouders hebben hun dieren vorig jaar fors meer illegale groeimiddelen gegeven, vooral hun varkens.

Dat staat in het jaarverslag dat de verantwoordelijke overheidsdienst, de zogeheten Multidisciplinaire Hormonencel vrijdag publiceerde.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat deel uitmaakt van Hormonencel, zegt in een reactie dat  het om uiterst kleine concentraties prednisolone gaat en dat niet is aangetoond dat de varkens een illegale behandeling hebben gehad. Het FAVV probeert de oorzaak van de verhoogde waarden van prednisolone te achterhalen. De mogelijkheid bestaat volgens de dienst dat de vorming van lichaamseigen prednisolone ten gevolge van stress aan de oorsprong ligt.

Tot voor 2011 waren er nauwelijks overtredingen bij varkens vastgesteld.  De stof werd in 2005 veel bij runderen aangetroffen. Volgens Hormonencel onderzoeken autoriteiten alle betrokken bedrijven en enkele veevoederfabrikanten.

Het exacte aantal overtredingen wordt niet bekendgemaakt. ,,Gelukkig voor de volksgezondheid gaat het vooral om kleine hoeveelheden ontstekingsremmers en schildklierhormoon”, aldus de hoofdcoördinator van de Hormonencel.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen