Foto: Canva BoerenlevenColumn

Grensoverschrijdend gedrag komt helaas ook voor in de landbouw

Jonge vrouwen krijgen van alles naar hun hoofd en nee, dat is niet grappig. Zoiets zeg je toch ook niet tegen je moeder?

Voor wie het ondanks alle reuring toch ontgaan was: talentenjacht The Voice is stilgelegd omdat omdat seksueel overschrijdend gedrag er schering en inslag is. Het stof over dit alles is nog lang niet neergedaald want het probleem wil maar niet wijken. Ruim de helft van de vrouwen heeft er volgens CBS-cijfers mee te maken. Vooral jonge vrouwen tot 24 jaar zijn de klos.

Wie denkt dat het alleen in de wereld van glitter en glamour voorkomt, heeft de andere kant op gekeken. Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt overal voor en ja, helaas ook in de landbouw. Op deze plek schreef ik al eerder over mijn eigen ervaringen op dit gebied. Ik ben in mijn jaren als has-student uitgemaakt voor alles waar het internetfilter nu op aan zou slaan wegens ‘adult material’, ik heb schunnige tips gehad van boeren in alle leeftijden en ook handtastelijkheden zijn me niet bespaard gebleven. De laatste jaren is het rustig, ik ben geen doelgroep meer. Niet meer jong, niet meer fris en fruitig en ook niet meer kwetsbaar.

Angst

Het feit dat ik er in Boerderij openlijk voor uitkwam, leverde enkele reacties op van (jonge) vrouwen die vergelijkbare situaties hadden meegemaakt. Met naam en toenaam hun verhaal doen, durfden ze echter niet uit schaamte en uit angst een onvoldoende te halen voor een stage, uit angst ontslagen te worden, uit angst voor van alles. Ze zaten het uit, maar voelden zich enorm onveilig.

Ongepaste opmerkingen

Zal ik wat voorbeelden geven van wat zich zoal afspeelde? De meiden werden soms in hun billen geknepen, maar vaker ging het om opmerkingen. Veel daarvan werden online gedaan, via social media maar veel ook live, in het echt. Denk aan vrouwelijke medewerkers en stagiaires die meekeken bij het insemineren van zeugen en dan over de lange pipet te horen kregen: “Zoëentje zou jij ook wel eens willen voelen hè?” Of: “Zeg, hoe zit het met jouw sta-reflex vandaag?” Ook het betreden van de hygiënesluis was en is kennelijk een moment om los te gaan: “Zal ik je even helpen omkleden? Zal ik even je rug wassen?” Ook op agrarische scholen is seksueel overschrijdend gedrag geen zeldzaamheid. Vooral in groepen schijnt het stoer te zijn om on- en offline ‘het algemeen voorkomen’ en ‘de uier’ van meisjes en docentes te bespreken en er een index aan te hangen.

Nee heren, dat is niet goed bedoeld, dat weten jullie zelf ook wel. En nee, het is ook niet grappig. Hoe komen jullie daar toch bij? Zou je zulke opmerkingen ook tegen mannen maken? Of tegen je moeder? En hoe zou je het vinden als een ander zulke dingen tegen je zus of je dochter zou zeggen? Is het dan nog steeds grappig? Ik dacht het niet hè?

Bewaar je stoere scoringsdrang en je humor dus voor andere terreinen en ga gewoon gelijkwaardig met elkaar om. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Reacties

 1. Vrouwen kunnen minister president worden, vrouwen zijn 100% gelijk aan mannen.
  Door nu alle mannen af te schilderen als zware sexsisten en belagers van vrouwen, verspelen we alle gelijkheid die de laatste decennia opgebouwd zijn . Ook een man ervaart seksistische opmerkingen van vrouwen, hier word niet over gesproken. Zowel door de mannen als vrouwen niet.
  We moeten als maatschappij oppassen dat we straks nog wel kunnen werken met een collega van de andere sexse zonder angst te moeten hebben voor een aanklacht van de ander. Of moeten we weer terug naar dames en heren beroepen?
  Laten we ons verstandig gedragen en elkaars grenzen respecteren

 2. Laten we eerst eens kijken naar onze regering die de wetten maakt en zelf direct grensoverschrijdend gedrag publiekelijk vertoond, hoe gaat bv. Wilders om met volwassen mensen die niet van Nederlandse afkomst zijn , mannen en vrouwen, en hierbij uitspraken doet die ernstiger zijn als die jongemannen die naar een meisje fluiten die er mooi en welgeschapen uitziet en zich daar misschien wel door gevleid voelt.
  Dat zou ook betekenen dat als twee mensen elkaar de huid vol schelden er een gevangenisstraf op staat, hier hebben we twee uitersten en die heten Haat en Liefde

 3. Meiden onder elkaar zijn net zo grof als jongens. Twee voorbeelden: De schoolvriendin van mijn zuster zei vroegere jaren tegen mijn zuster: “als ik later een man heb zeg ik tegen hem,” “erop of geen vreten…….”.
  Tientallen jaren geleden was ik een keer uit geweest in de stad. Voor wij naar huis gingen, gingen we nog even bij een cafetaria langs. Er kwamen een stel meiden binnenlopen waarvan er één opmerkte: “laat ik maar een frikandel nemen want met de jongens wordt het vanavond toch niet meer wat…….”.
  Wat betreft de mate van grofheid is er geen verschil tussen jongens en meiden. Het verschil zit in twee andere zaken.
  Ten eerste uiten meiden grofheden alleen met meiden onder elkaar. Ze uiten het nooit tegenover jongens.
  Ten tweede zijn grofheden van meiden vaak niet op de persoon gericht. Bij jongens en mannen komt het voor dat ze anderen (meiden of vrouwen) individueel op de persoon gericht met grofheden benaderen. Margreet Welink heeft in het bovenstaande artikel daar voorbeelden van gegeven. Vooral dit laatste is intimiderend en bedreigend.
  De kritiek moet niet gericht zijn op de mate van grofheid. Dat zou hypocriet zijn omdat die bij meiden net zo grof is. De kritiek moet gericht zijn op de manier waarop die geuit wordt. Mannen onder elkaar is prima, maar niet naar vrouwen toe. En vooral nooit een op de persoon gericht grofheid.

 4. Hoe zou de wereld er uit zien als we alle sex getinte opmerkingen van mannen naar vrouwen en omgekeerd strafbaar maken? Ik vrees dat we dan terecht komen in een gefrustreerde samenleving, die doet denken aan de wereld vaangeregeerd door strenge wetgeving geent op het geloof. Willen we terug naar de tijd van “De kat in donker knijpen” en niet uitkomen voor je gevoelens omdat het de ander kan schaden en niet meer van de stijger fluiten naar leuke meiden id misschien wel netzo vernederend als wel fluiten zonder verdere bijbedoelingen en al zeker geen handtastelijkheden.

 5. Er is al tientallen jaren sprake van grove vormen van grensoverschreidend gedrag door onze overheid en ngo’s jegens onze agrisector , maar dat is klaarblijkelijk toegestaan. Laten we daar eens een MeToo beweging voor oprichten!

 6. Wij mannen worden aangewezen als grensoverschrijdende wezens. Er zijn geen voorbeelden van “hoe vrouwen / meisjes tegen jongens aankijken en over deze vreselijk viespeuken praten. Ik ben het eens met de stelling “blijf met je tengels van de ander af als die niet dezelfde behoefte heeft als jij. Maar Metoo zou bij nader onderzoek wel eens voor de hele samenleving kunnen gelden waar het gaat over de verschillende sexen. Laten we ons realiseren dat Jouw vrijheid ophoudt daar waar de vrijheid van de ander begint en hier ook naar leven.

Beheer
WP Admin