<em>Foto: Koos Groenewold</em> AkkerbouwAchtergrond

Graanprijzen stijgen

Prognoses gaan uit van een grote beschikbaarheid van graan in het nieuwe seizoen. Graan werd echter wel duurder vorige week.

Wat weet de graanhandel, wat de marktbureaus en overheden niet weten? Die vraag dringt zich op nu de tarwe- en maisprijzen flink stijgen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago, terwijl marktbureaus en overheden in hun prognoses blijven uitgaan van zeer goede oogsten.

Europese Commissie

Neem bijvoorbeeld de Europese Commissie. Die publiceerde eind vorige week een nieuwe graanbalans voor 2016/2017. De Commissie gaat er vanuit dat de totale graanvoorraad in de EU groeit. Er komt meer tarwe en gerst in de silo’s, terwijl de maisvoorraad iets krimpt.

Op basis van de huidige gegevens verwacht de Commissie dat de EU op 30 juni 2017 (aan het eind van seizoen 2016/2017) een voorraad heeft van 49 miljoen ton graan. Dat is genoeg om 8,98 weken verbruik te overbruggen. Het nieuwe seizoen begint met een dekkingsgraad van 8,50 weken. Dit seizoen 2015/2016 startte met een voorraad voor 8,32 weken. Hoe groter de voorraad, des te meer druk op de prijzen. Grote voorraden vangen immers tegenvallers in de productie op. Maar de tarweprijs van het eerstaflopende termijncontract (september) steeg vorige week in Parijs met 2,1%. Het augustuscontract voor mais kreeg er zelfs 3,4% bij in de hele week.

Groeiende voorraden

Ook marktbureaus tonen zich optimistisch over de beschikbaarheid van graan. De International Grains Council (IGC) meldde vorige week dat de graanvoorraden in de wereld in 2016/2017 groeien naar een nieuw record van 474 miljoen ton. Eerder deze maand kwam het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) al tot dezelfde conclusie. Maar tarwe en mais werden vorige week wel duurder in Chicago. De notering van het julicontract voor tarwe steeg vorige week 3,0% en die van het maiscontract zelfs 4,6%.

Het is weliswaar erg nat in Europa, in delen van de VS en in Argentinië. En het is droog in Afrika en Brazilië. Maar dat is voor een deel al verrekend in de prognoses van marktbureaus en overheden. De handel kijkt momenteel echter meer naar de weerberichten dan naar de prognoses.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen