height:550px AkkerbouwAchtergrond

Graanprijzen blijven dalen

De graannoteringen daalden verder in de Europese Unie. Mede door de gunstige berichten vanuit Frankrijk over de goede kwaliteit en recordhoeveelheid van de tarweoogst in het Verenigd Koninkrijk.

Ook op de regionale beurzen in Nederland daalde de prijs deze week. De beurs in Goes verlaagde de prijs van voertarwe met €2,00 naar €148 per ton. De tarwenotering van de beurs in Middenmeer daalde met €5 naar €155 per ton.

Graanvoorraden nemen toe

Ook op de internationale markten daalden de prijzen. De verslechterende economische ontwikkelingen in China hebben een aanzienlijk effect op de tarweprijzen. Daarnaast wordt er vermoedelijk veel tarwe geoogst in de wereld waardoor de voorraden toenemen. Door goede oogst in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zoeken de traditionele leveranciers nieuwe afzetmarkten als Nigeria en Mexico. Hierdoor is de verwachting dat de tarweexport van de VS met 17 procent afneemt ten opzichte van vorig seizoen.

Oekraïne en Rusland worden concurrerend

De zwakke koers van zowel de Oekraïense hryvnia als de Russische roebel maakt de export van Oekraïne en Rusland concurrerend ten opzichte van de VS en de EU. De Russische markt neemt vooralsnog een afwachtende houding aan omdat er medio september wellicht een aanpassing komt van het gecompliceerde exportbelastingsysteem bij de uitvoer van tarwe.

De prognose voor de totale maisoogst in de Europese Unie is naar beneden bijgesteld met 6,8 miljoen ton naar een driejarig dieptepunt van 60,1 miljoen ton mede door de hittegolf van afgelopen zomer. In vergelijking met vorig jaar een verlaging van 21 procent. Desondanks daalt prijs voor EU-mais. Op de Rotterdamse graanbeurs noteert mais deze week €2,50 lager op €168,50 per ton ten opzichte van vorige week, omdat er wereldwijd opnieuw heel veel mais wordt geproduceerd.

Prognose: graanprijzen onder druk.

 

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin