Akkerbouwer Koen van Didden gaat aan de slag met de baktarwe-oogst 2022 in Grevenbicht (L.) - Foto: Twan Wiermans AkkerbouwNieuws

Graanpoolprijs Agrifirm 15% hoger dan in 2021

De graanpoolprijs van Agrifirm van de oogst 2022 is 15% hoger dan die van 2021. Leden ontvingen voor baktarwe in de basispool € 300 per ton (inclusief € 4 ledenvoordeel). De prijs van de bewaarpool blijft daar zo’n € 30 per ton onder.

Het verkoopseizoen van de basispool loopt van mei tot mei. In de eerste maanden van het seizoen werden de hoogste prijzen gerealiseerd. Vanaf de herfst kreeg de pool te maken met sterk dalende opbrengstprijzen op de afzetmarkt. De hectare-opbrengsten waren hoog en de kwaliteit was goed, aldus Agrifirm.

Basispool

De basispool voor brouwgerst komt uit op € 318 per ton, met een brouwpremie die oploopt tot € 50 per ton. Voordat de gerst was geoogst, was sprake van een zeer vragende markt omdat er twijfels waren over volume en kwaliteit. De oogst nam alle onzekerheid weg en dat resulteerde in geringere premies in een dalende markt. De poolprijs van de lange bewaarpool blijft door de dalende markt na de oogst steken op € 284 per ton.

Biologische baktarwe

De biologische baktarwe uit oogst 2022 leverde een poolprijs op van € 507 per ton. Ook hier waren kwaliteit en opbrengst van een hoog niveau, aldus Agrifirm. Enige kanttekening is dat het eiwitgehalte wat aan de lage kant was. Net als bij het gangbare product zijn de marktprijzen van biologisch graan inmiddels weer gedaald tot het niveau van ruim voor de inval van Rusland in Oekraïne.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin