De graanhandel gaat voorlopig uit van een groter EU-areaal korrelmais en gemiddeld iets hogere opbrengsten dan in 2023. – Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Graanhandel mikt op 3% meer korrelmais in EU

De productie van korrelmais stijgt dit jaar in de EU met 3% naar 64,3 miljoen ton. Dat komt naar voren uit een raming van de Europese vereniging van graanhandelaren Coceral.

De graanhandel gaat voorlopig uit van een groter EU-areaal korrelmais en gemiddeld iets hogere opbrengsten dan in 2023. De oppervlakte aan korrelmais in de EU neemt volgens de raming van Coceral met 1,4% toe tot 8,65 miljoen hectare. Daarnaast rekent men met een gemiddelde van 7,44 ton op iets hogere (+1,6%) opbrengsten.

Een grotere oogst verwacht de graanhandel vooral in Roemenië. Het areaal (-3,5%) neemt er weliswaar af, maar hogere hectareopbrengsten stuwen de productie volgens de Coceral-raming met 12% naar 11,2 miljoen ton. Ook in Spanje en Frankrijk zal de maisproductie volgens deze inschatting hoger uitvallen dan in 2023.

Spanje grootste klant Oekraïense mais

In Spanje neemt het areaal met een kwart toe en dat levert een forse bijdrage aan een grotere oogst. Dat verkleint ook de importbehoefte aanzienlijk. Dit seizoen zijn de Spanjaarden de grootste klant van Oekraïense mais die de EU binnenkomt. Ook in Frankrijk verwacht de graanhandel een serieuze uitbreiding van het maisareaal met een plus van 15%.

Geringere maisoogsten voorziet Coceral met name in Italië, Hongarije, Polen en Slowakije. De Italianen en Polen zaaien naar verwachting een kleiner areaal. In Slowakije en Hongarije wordt vooralsnog rekening gehouden met kleinere opbrengsten per hectare.

De maisoogst in Duitsland neemt volgens Coceral met 2,8% toe als gevolg van een uitbreiding in het areaal. Die verwachting wordt niet gedeeld door de Duitse coöperatieve vereniging DRV. Laatstgenoemde verwacht een daling van het Duitse maisareaal met 5%. Coceral voorspelt een toename van Duitse maisproductie naar 4,4 miljoen ton, terwijl DRV rekent op een daling naar 3,9 miljoen ton.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin